Жителям окупованих територій важливо самовизначитися: вони з Росією чи з Україною — Зеленський

Жителям окупованих територій важливо самовизначитися: вони з Росією чи з Україною — Зеленський

Укрінформ
Для вирішення ситуації на сході України важливо, щоб мешканці окупованої його частини самоідентифікувалися і самі собі відповіли на запитання — "хто ти?", "ти з Росією або з Україною?".

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив Президент України Володимир Зеленський.

"Є вислів: "Людина перебуває у шпагаті". Це вона не знає, що робити, вона довго обирає й не може обрати, й вона не знає, хто вона. Найголовніше в цій історії — точно для себе зрозуміти: ти росіянин, ти в Росії (я не про національність, а про внутрішній вибір для себе), чи ти українець, і це твоя земля? Це твоя батьківщина чи ти — гість?" — сказав Президент.

Він акцентував, що Донбас ніколи не буде російською територією.

Читайте також: У центрі правової допомоги сказали, з чим найчастіше звертаються жителі окупованого сходу

"Просто ніколи. Неважливо, скільки це [буде] окуповано, розумієте? Це як стіна, яка була у Німеччині. У будь-якому разі люди, історія скористаються моментом — і стіна впаде. Якщо не домовляться, люди все одно скористаються моментом", — підкреслив Зеленський.

У зв'язку з цим жителям окупованої території вже сьогодні важливо самовизначитися.

"Я вважаю, що якщо ти сьогодні живеш на тимчасово окупованій території Донбасу й ти вважаєш, що "наше діло праве", "нам до Росії", "ми росіяни" — велика помилка залишатися жити на Донбасі.... Тому що без України на цій території цивілізації не буде. Україна буде рости, все будуватиме. А частина Донбасу в окупованому, у відрізаному вигляді нікуди не буде рости. Тому щастя для цих людей тут не буде", — додав глава держави.

Читайте також: До адмінкордону з окупованим Кримом та ОРДЛО запустять безкоштовний транспорт - Резніков

При цьому Президент підкреслив, що "ніхто нікого виганяти не буде", це повинно бути самостійне рішення людини.

"Тому, я вважаю, для майбутнього своїх дітей та онуків — якщо ти любиш Росію й усе життя перебував на території України та відчував, що це Росія, то ти повинен зрозуміти, що в ім'я своїх дітей та онуків тобі вже потрібно їхати та шукати собі місце у Росії. Це правильно", — сказав Зеленський.

"Але якщо ти відчуваєш, що ти українець і Донбас український, якщо ти поважаєш цей прапор, поважаєш українську мову (навіть якщо тебе не вчили в школі, сам почитай книжки, все прийде, говори, як хочеш), але якщо ти відчуваєш, що ти українець, — будь там. Будь, тримайся, все одно ця земля буде деокупована в будь-якому разі. Це історія. Тому тут немає: нормальний — ненормальний. Тут є: хто ти? Сам для себе дай відповідь", — підсумував Президент.

Читайте також: На окупованому сході в полоні та за ґратами тримають 292 українців - Денісова

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підтримує розширення Нормандського формату або створення ще одного майданчика для врегулювання ситуації на сході України із долученням потужних світових держав. Однак, на його думку, кількість форматів не впливає на їх якість, війну має закінчити Росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-