Зеленський хоче, щоб США «допомогли» Росії завершити війну на сході України

Зеленський хоче, щоб США «допомогли» Росії завершити війну на сході України

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підтримує розширення Нормандського формату або створення ще одного майданчика для врегулювання ситуації на сході України із долученням потужних світових держав.

Однак кількість форматів не впливає на їх якість, війну має закінчити Росія, заявив глава держави під час спільної з Президентом Литви Гітанасом Науседою пресконференції у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми бачимо гальмування в Нормандському форматі, я про це відверто сказав, я вважаю, що там іде гальмування. Тому я виступав за те, щоб доєдналися країни, потужні країні, потужні геополітичні гравці, які можуть вплинути на Російську Федерацію перш за все, а це значить - на закінчення війни в Україні. Тому я виступав за розширення Нормандського формату. Дійсно, це може бути інший формат, щоб не ламати, скажімо так, домовленості всередині Нормандського формату, це може бути ще один паралельний формат, але, мені здається, від кількості форматів якість не змінюється», - сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що якщо Росія «буде змушена нашими спільними зусиллями і партнерами, або погодиться завдяки нашій спільній дипломатичній роботі і захоче все ж таки закінчити війну, вона закінчить, незважаючи на кількість доданих держав і кількість форматів».

Водночас глава держави зазначив, що хотів би, аби «потужність США допомогла Україні в завершенні цієї трагедії у центрі Європи у ХХІ столітті».

Читайте також: Україна хоче отримати перелік реформ для наступного етапу інтеграції з НАТО — Президент

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 6-7 липня перебуває з візитом у Литовській Республіці, де бере участь у Міжнародній конференції з питань реформ в Україні. Конференція була започаткована в 2017 році в Лондоні як формат об’єднання зусиль партнерів та друзів України. Учасники форуму обговорюють ситуацію в країні та визначають оцінку демократичних трансформацій і реформ, які відбуваються з 2014 року. Конференція скликалася після цього в 2018 році в Копенгагені, а також у 2019 році в Торонто.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-