Арестович розповів, які питання зрушили з місця на перемовинах у ТКГ

Арестович розповів, які питання зрушили з місця на перемовинах у ТКГ

Укрінформ
У переговорах з російською стороною щодо Донбасу намітився прогрес із двох питань — про допуск на окуповану територію інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і проведення там моніторингу екологічної ситуації.

Як передає Укрінформ, про це в програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" повідомив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович.

"Більше перспектив мають два питання. Перше — допуск інспектора МАГАТЕ до ядерних об'єктів на тимчасово окупованих територіях. На наш подив, росіяни реально вступили в технічні переговори. Обговорюють питання технічної імплементації візиту інспекторів МАГАТЕ. Ці візити повинні бути щорічно. Вони перевіряють два ядерні об'єкти, один в Луганську, інший в Донецьку", — уточнив спікер української делегації в ТКГ.

Читайте також: Арестович розповів, чого у ТКГ очікують від нового спецпредставника ОБСЄ

Він нагадав, що спочатку Росія відмовлялася надавати доступ фахівцям МАГАТЕ в так звані ЛНР і ДНР. Російська сторона наполягала, щоб МАГАТЕ вело переговори безпосередньо з "республіками". При цьому позиція МАГАТЕ — окуповані Росією території залишаються суверенною частиною України.

"МАГАТЕ їм каже: "Не розуміємо ситуацію, коли Україна повинна розмовляти з Україною. Давайте якось рухайтеся". І дивним чином вони вступили в конструктивні переговори. Подивимось, що буде", — сказав Арестович.

Читайте також: У МЗС прокоментували слова Арестовича про «розворот України на Схід»

Друге питання, за яким можливі зрушення, — моніторинг екологічної ситуації на окупованих територіях Донбасу.

"Там під егідою ОБСЄ створена міжнародна група експертів. Зараз йде розмова про персональний кадровий склад, про лідера — міжнародного експерта, який очолить цю групу. Вона повинна займатися, зокрема, питаннями підтоплення шахт і перспективами екологічних наслідків, пов'язаних з таким підтопленням. Тут теж певний обережний конструктив намітився", — підкреслив Арестович.

Він також нагадав, що Тристороння контактна група збереться не раніше 26 серпня, бо до цього дня представники ОБСЄ в складі ТКГ знаходяться в планових відпустках.

Читайте також: Голосування ОРДЛО на виборах у Держдуму – у КВУ сказали, що може зробити Україна

На окупованій частині Донбасу залишилося щонайменше три ядерні об'єкти, які має проінспектувати МАГАТЕ. Перший — шахта "Юнком" (місто Бунге, поблизу Єнакієвого), де у 1979 році з метою зниження напруги в гірському масиві було здійснено підземний ядерний вибух (об'єкт "Кліваж"). Після вибуху утворилася склоподібна ядерна капсула, яка перебуває під землею донині. Водночас у 2018 році в ОРДО припинили відкачування води з шахти "Юнком", що загрожує виходу на поверхню радіації.

Також у переліку МАГАТЕ зазначено медичний заклад у Луганську та дослідницький апарат, який знаходиться в Донецьку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-