ОП: Рішення Верховного Суду щодо Тупицького - спроба зірвати судову реформу

ОП: Рішення Верховного Суду щодо Тупицького - спроба зірвати судову реформу

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський неприємно здивований рішенням Верховного Суду про визнання протиправним його указу щодо скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду й неодмінно скористається своїм правом на оскарження.

Про це заявив прессекретар глави держави Сергій Никифоров у відеокоментарі, опублікованому на сторінці Офісу Президента у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“Президент України неприємно здивований рішенням Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду. Ми вважаємо, що це рішення не на користь особисто пана Тупицького, а радше на користь старих порядків у судовій системі України”, - сказав речник Президента.

Никифоров зауважив, що Зеленський наразі активно намагається реформувати судову гілку влади, підтвердженням чого, за його слвоами, є ухвалений сьогодні у другому читанні законопроєкт про Вищу раду правосуддя, а також прийнятий раніше із президентськими зауваженнями законопроєкт про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

“Це - революційні законопроєкти, які дозволять уперше за 10 років провести грунтовну і справжню реформу судової системи України. Її представники це відчувають і опираються. Сьогоднішнє рішення є відвертою спробою повернути Олександра Тупицького до стерна Конституційного Суду України, аби звідти зірвати проведення судової реформи Володимира Зеленського і залишити старі схеми”, - підкерслив Никифоров.

Читайте також: У Верховному Суді роз'яснили своє рішення за позовом Тупицького

Водночас він відзначив, що запит на справедливість і верховенство права є одним із основних в українському суспільстві та ключовою вимогою західних міжнародних капіталів для інвестицій в українську економіку.

“У Президента є 30 днів на оскарження цього рішення, він цим неодмінно скористається. Закони про ВРП і ВККС будуть працювати, а на пана Тупицького чекають свої суди за його злочини”, - додав прессекретар глави держави.

Офіс Президента також опублікував заяву, у якій наголошується, що рішення ВС не є остаточним та буде оскаржене в законному порядку у Великій палаті Верховного Суду.

“Немає жодних сумнівів у тому, що Верховний Суд практично очолив спротив частини суддівського корпусу фундаментальній судовій реформі”, - заявили в ОП.

Читайте також: Веніславський подав до Держбюро розслідувань заяву щодо правопорушень Тупицького

В Офісі глави держави підкреслили, що вважають це рішення, ухвалене в інтересах Тупицького, “підготовкою до спроби знищення судової реформи в Україні через важелі Конституційного Суду”.

“Президент України використає всі конституційні механізми для того, щоб захистити процес реформ у нашій державі та забезпечити повне функціонування законів про Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів”, - додали в ОП.

Як повідомлялося, у вівторок Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним Указ Президента Володимира Зеленського від 27 березня поточного року, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Читайте також: Тупицький витратив на юридичні послуги більш як 270 тисяч

Радник керівника ОП Михайло Подоляк у коментарі Укрніформу заявив, що на це рішення ВС буде подано апеляцію.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. 26 лютого своїм указом Президент продовжив відсторонення Тупицького ще на один місяць.

Тупицький оскаржив у ВС укази про своє відсторонення від посади судді КС.

27 березня Президент скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ.

Зеленський зазначив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовані за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Звільнені судді оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-