Справа MH17 залишається для Нідерландів однією з найважливіших - посол

Справа MH17 залишається для Нідерландів однією з найважливіших - посол

Укрінформ
П'ять країн-учасниць групи з розслідування катастрофи літака рейсу MH17 наполягають  на притягненні до відповідальності не тільки винних фізичних осіб, а й Російської Федерації як держави.

Як передає Укрінформ, про це у програмі "На самом деле: Донбасс" телеканалу "Дом" повідомив Надзвичайний та Повноважний Посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

Він зазначив, що з 2014 року найактивніше ведуть розслідування п'ять країн - Україна, Нідерланди, Бельгія, Австралія і Малайзія, які створили спільну групу. "Вони відпрацьовували різні опції, як забезпечити притягнення до відповідальності тих, хто збив "Боїнг". Перша опція - створити спеціальний трибунал під егідою Ради безпеки ООН, була підготовлена відповідна резолюція, і вона отримала загальне схвалення. Єдина країна, яка ветувала цю резолюцію, була Російська Федерація", - розповів дипломат.

За його словами, після цього країни сконцентрувалися на двох варіантах розгляду справи: "Створення гібридного трибуналу цими п'ятьма країнами (такі прецеденти були в історії) або передача справи в національну юрисдикцію. Врешті, визначили, що під час цих переговорів буде застосовуватися національна юрисдикція Нідерландів".

Читайте також: Україна та Нідерланди vs Росія: засідання у ЄСПЛ призначили на 24 листопада

Як зазначається, тема збитого "Боїнга" рейсу MH17 фігурує в кейсах кількох судових процесів. Наприклад, справа розглядається Окружним судом Гааги, і його мета - встановити саме фізичних осіб, винних у трагедії.

Але крім цього, в Нідерландах Україна переслідує Російську Федерацію як державу в Міжнародному суді ООН на підставі відповідної міжнародної Конвенції щодо запобігання фінансування тероризму, додав Ченцов.

"Крім того, є судовий процес у Страсбурзі, є дві справи, які були ініційовані Україною і Нідерландами, вони зараз об'єднані в одну", - продовжив посол, акцентувавши, що в Нідерландах і влада, і громадськість приділяють велику увагу цьому розслідуванню.

Читайте також: Справа МН17: адвокатка підозрюваного Пулатова просить суд надати список всіх уламків літака

"Безумовно, це одне з найважливіших питань на порядку денному в Нідерландах…Це питання постійно на порядку денному і парламенту, і уряду, дуже інтенсивно ведеться міжнародне співробітництво", - констатував дипломат.

"Крім цих п'яти країн, які я вже згадав, усі країни, громадяни яких загинули в катастрофі, беруть активну участь. Зокрема, фінансова участь у розслідуванні теж забезпечується цими країнами. Тобто це - глобальні заходи щодо притягнення до відповідальності як фізичних осіб, так і Російської Федерації як держави", - резюмував Ченцов.

Читайте також: Справа МН17: у суді розповіли про обстріли України з російської території

Як повідомлялося, пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи над тимчасово окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-