Рада планує створити Нацкомісію з питань захисту критичної інфраструктури

Рада планує створити Нацкомісію з питань захисту критичної інфраструктури

Укрінформ
Верховна Рада планує створити Реєстр об’єктів критичної інфраструктури та Національну комісію з питань захисту критичної інфраструктури.

Як передає кореспондент Укрінформу, це передбачено в ухваленому у першому читанні проєкті закону "Про критичну інфраструктуру" (№5219), який підтримали на позачерговому засіданні парламенту 318 народних депутатів.

"Проєктом пропонується врегулювати правові відносини, пов’язані з функціонуванням та захистом критичної інфраструктури. Цей законопроєкт має стати складовою законодавства України у сфері національної безпеки", - йдеться у пояснювальній записці.

У проєкті закону також передбачається внесення змін до низки законів України з метою формування правової бази для впровадження комплексного правового інституту та визначення повноважень секторальних регуляторів у цій сфері.

Зокрема, на законодавчому рівні пропонується визначити низку понять. Зокрема: “безпека критичної інфраструктури”, “життєво важливі функції”, “захист критичної інфраструктури”, “категорія критичності (критерії) об’єкта критичної інфраструктури”, “кризова ситуація”, “критична інфраструктура”, “національна система захисту критичної інфраструктури”, “несанкціоноване втручання”, “реєстр об’єктів критичної інфраструктури” тощо.

Законопроєктом пропонується визначити засади державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури та встановити мету державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури, якою є забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури, запобігання проявам несанкціонованого втручання в їх функціонування, прогнозування та запобігання кризовим ситуаціям на об’єктах критичної інфраструктури.

Проєкт визначає основні принципи функціонування національної системи захисту критичної інфраструктури та рівні управління національною системою захисту критичної інфраструктури.

Передбачається, що віднесення об’єктів до критичної інфраструктури здійснюється за сукупністю критеріїв, що визначають їх.

Законопроєктом визначаються життєво важливі функції, порушення яких призводить до негативних наслідків для національної безпеки.

Читайте також: Рада планує збільшити чисельність ЗСУ на 11 тисяч

Для цілей узгодження дій суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури пропонується сформувати та запровадити Реєстр об’єктів критичної інфраструктури.

Документ пропонує запровадити інститут регулятора в цій сфері, яким стане Національна комісія з питань захисту критичної інфраструктури - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Діяльність уповноваженого органу буде спрямовувати, координувати та контролювати міністр Кабінету Міністрів.

У перехідних положеннях законопроєкту також передбачено завдання для Кабінету Міністрів щодо створення Національної комісії з питань захисту критичної інфраструктури та забезпечення проведення конкурсу з відбору голови та членів Національної комісії з питань захисту критичної інфраструктури, у порядку, визначеному Законом “Про державну службу” до введення його в дію.

Читайте також: Рада зробила крок до ухвалення законопроєкту про національний спротив

Передбачається, що через 3 роки з дня набрання чинності цим законом набувають чинності положення: про обов'язкове страхування об’єктів критичної інфраструктури; про запровадження адміністративно-господарської відповідальності у разі у порушення законодавства у сфері захисту критичної інфраструктури. Відтермінування цих положень пов'язано з необхідністю формування як практики застосування цього закону, формування належного досвіду та обізнаності щодо необхідності таких кроків, можливості планування фінансових витрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-