Децентралізація: Рада може ухвалити проєкт змін до Конституції до кінця року

Децентралізація: Рада може ухвалити проєкт змін до Конституції до кінця року

Укрінформ
Законопроєкт щодо внесення змін до Конституції у частині децентралізації може бути презентований у Верховній Раді на початку наступної сесії.

Про це представник Президента у Конституційному Суді, народний депутат Федір Веніславський (фракція партії “Слуга народу” ) заявив у ефірі телеканалу «Рада», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Веніславський зазначив, що цей законопроєкт пройшов широке публічне обговорення, до цього питання були залучені представники асоціацій органів місцевого самоврядування, численні експерти тощо.

Читайте також: У Єврокомісії назвали Раду «машиною прийняття законів», яку не спинила пандемія

«І у результаті Комісія з правничої реформи при Президентові (а саме підкомісія з питань конституційного реформування), на моє переконання, напрацювала дуже зважений, збалансований проєкт закону, в основу якого ліг той законопроєкт, який вже було Верховною Радою попереднього скликання направлено до Конституційного Суду України. І я думаю, що десь, напевно, у перших числах наступної чергової сесії ми зможемо цей законопроєкт презентувати у Верховній Раді, і далі він буде направлений до Конституційного Суду для отримання висновків», - сказав представник Президента у КСУ.

Читайте також: Проєкт змін до Конституції щодо децентралізації погодили всі члени комісії при президентові

Він спрогнозував, що цей законопроєкт буде прийнятий у першому читанні або попередньо схвалений до кінця нинішнього календарного року.

«А набуде він чинності, коли за нього проголосує 300 і більше народних депутатів України. Я прогнозую, що це вже відбудеться на тій сесії, яка почнеться першого вівторка лютого 2022 року», - сказав депутат.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".

У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і у суспільстві, запропоновані зміни були відкликані з парламенту для доопрацювання.

Відтоді тривала робота з напрацювання нової редакції змін до Конституції в частині децентралізації.

Проєкт змін до Конституції щодо реформованої системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізацію владних повноважень погодили всі учасники Конституційної комісії, утвореної главою держави. Після погодження в Офісі Президента документ направлять до Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-