Президент: Перезавантаження судової системи - це два закони

Президент: Перезавантаження судової системи - це два закони

Укрінформ
Перезавантаження судової системи передбачає насамперед урегулювання питань відбору та звільнення суддів.

Про це заявив Володимир Зеленський у програмі «VIP з Наталією Мосейчук» на каналі «1+1», передає кореспондент Укрінформу.

«Перезавантаження всієї судової системи чи правової реформи - це, в принципі, два дуже важливі закони – Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада правосуддя... Тобто, ви відбираєте суддів, і якщо вони нечесні – ви їх звільняєте. Ці дві речі треба повністю перезавантажити. Ці два закони нарешті є в парламенті України, далі це їхня (народних депутатів - ред.) робота. Вони вже погоджені й пройшли перше читання», - розповів глава держави.

У відповідь на репліку ведучої про те, що його звинувачують у боротьбі з Конституційним Судом та Окружним адміністративним судом Києва, Зеленський сказав: «Так і є. Я веду, наприклад, з Конституційним Судом боротьбу єдину, яка можлива. На жаль, я витратив... півтора року для того, щоб сформувати свою позицію, закінчити діалоги з тими чи іншими людьми».

Читайте також: В ОП обговорили з високопосадовцями ЄС питання судової реформи

На уточнювальне запитання, чи був у нього діалог зі звільненим з посади судді КСУ Олександром Тупицьким, Президент відповів: «Так, я зустрічався (з ним - ред.). У мене немає секретів - я пояснював пану Тупицькому особисто. Я йому сказав, що я не можу впливати на суд, але ви попросили зустрічі зі мною, тож про вплив на суд ви навіть не можете говорити….».

При цьому він не уточнив, коли відбулася ця зустріч.

Глава держави зазначив, що скасувавши указ про призначення Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ він ввів у дію рішення РНБО.

«Через Раду національної безпеки та оборони ввів те рішення своїм підписом, щоб заблокувати руйнування всіх антикорупційних реформ і також реформи землі, і питання мови - багато питань, які вони (КСУ - ред.) піднімали. Ви знаєте, що з цими питаннями можна десь погоджуватися, можна говорити, що це неідеальні законопроєкти, але одна справа змінювати ті чи інші законопроєкти ... якимись правками, додатками, але не руйнувати повністю систему. Він (Тупицький - ред.) не зрозумів мене. Не зрозумів і зробив те, що він зробив. Ось і все. Тому що його суб’єктизували, я вважаю, різними фінансовими важелями, різні групи, включаючи політичні й бізнес-групи, які й супроводжують досі його життя і роботу», - сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський розповів голові Венеційської комісії про судову реформу

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Януковича про призначення Тупицького та Касмініна суддями КСУ. Він зазначив, що документи скасовано за результатами "аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО".

Обоє звільнених суддів оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-