Посол ФРН назвала основні складові деолігархізації

Посол ФРН назвала основні складові деолігархізації

Укрінформ
Посли країн «Великої сімки» вважають, що найпершою складовою деолігархізації є зміцнення державних інституцій і довіри до них шляхом проведення судової реформи, забезпечення верховенства права та політичної підтримки Антимонопольного комітету.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це від імені колег по G7 заявила посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен у виступі на конференції «Україна 30. Економіка без олігархів».

«Ми як «Велика сімка» взяли до відома законопроєкт (про олігархів – ред.), який Президент Зеленський вніс до парламенту. Ми дійсно вітаємо рішучість Президента боротися з глибоко вкоріненим впливом олігархічних інтересів на політичне і економічне життя України… Ми не знаємо, якою буде доля законопроєкту, – це вирішуватимуть народні депутати, але є кілька складових (деолігархізації – ред.), і найперша з них – це зміцнення державних інституцій і довіри до них», - сказала Фельдгузен.

Читайте також: «Марш-кидок» та олігархи: у Венедіктової «піднімають» усі закриті кримінальні справи

У цьому контексті вона нагадала, що в Україні згідно з опитуваннями найвищою є довіра до армії та церкви. За словами посла ФРН, це дуже важливо, але ці інституції не вирішують ані економічних, ані державних проблем.

«Це роблять інші інституції, насамперед судова система, яка забезпечує верховенство права, правоохоронці та держслужбовці, яких обирають на прозорих конкурсах… Це також Антимонопольний комітет, який уже давно існує в Україні, але його треба зміцнити, зробити незалежним і дати політичну підтримку, щоб він міг боротися з олігархічними інтересами у сфері економіки», - зазначила посол.

Вона також відзначила важливість таких складових деолігархізації, як незалежні ЗМІ і вплив суспільства на владу, щоб «змушувати політичну еліту і держслужбовців грати за правилами, а не з правилами».

Читайте також: Стефанчук: Рада спробує ухвалити закон про деолігархізацію до кінця цієї сесії

Насамкінець Фельдгузен зауважила, що іноді представникам країн «Великої сімки дорікають, що вони занадто критикують Україну.

«Я це знаю і завжди намагаюсь сказати: «Візьміть конструктив з нашої критики. Ми хочемо допомогти не якомусь одному уряду чи президенту, ми хочемо допомогти народу України», - запевнила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Читайте також: В антикорупційній стратегії закладені можливості для деолігархізації — голова НАЗК

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-