Україна має розповісти світу, як РФ підставляє її у питанні продажу зброї – Золотухін

Україна має розповісти світу, як РФ підставляє її у питанні продажу зброї – Золотухін

Ексклюзив
Укрінформ
Україна має розповісти світу про те, як спецслужби Російської Федерації створили мережу компаній по всьому світу з метою приховування свого трафіку зброї, звинувачуючи при цьому нашу державу у причетності до, нібито, незаконного постачання зброї в зони конфліктів. А також напрацювати рішення, які дозволять боротися із РФ в цьому напрямку.

Таку думку експерт Інституту постінформаційного суспільства Дмитро Золотухін висловив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Я вважаю, що тут є дві частини роботи. Ретроспективна, тобто, те, що вже відбулося, і в зв'язку із тим, що вже є певний стан розуміння аудиторії як в Україні, так і поза її межами, що саме відбулося, треба цей наратив змінити шляхом розкриття цієї інформації, опублікувавши розслідування. І є друга частина роботи — це трек на майбутнє. На підставі цих розслідувань та розуміння того, що сталося, я вважаю, що ми можемо і повинні розробляти креативні рішення як правого характеру, тобто накладання санкцій вже не через РНБО, а через інші інституалізовані речі, через Державіаслужбу, через Службу безпеки України карати людей та пропонувати світу боротися із цим. Ми є на вістрі цієї ситуації, ми є під ударом, тому можемо сказати, що ми знаємо краще", - сказав Золотухін.

Він завдяки інформації з відкритих джерел встановив, що представники РФ залучили українську авіакомпанію у процес забезпечення повітряного мосту між ОАЕ та Лівією. Згодом був опублікований офіційний звіт Групи експертів РБ ООН щодо Лівії, у якому назва цієї авіакомпанії згадувалася багато разів. За даними експертів ООН, компанія, начебто, постачала зброю для повстанців Халіфи Хафтара, на боці якого воюють найманці групи "Вагнера".

Читайте також: Росія шантажує «великою війною». Якими є реальні сценарії?

"У нас вже є певний масив інформації про діяльність українських компаній, яка стала підставою для звинувачень проти України. Я вважаю, що унаслідок того, що цей наратив вже сформований в офіційних документах ООН, Україна фігурує багато разів і це створює негатив. Для початку потрібно поставити крапки над "і" та розвінчати цей наратив. Треба продовжити розслідування, яке я зібрав виключно із відкритих джерел, яке веде до того, що є інформація про людей, які діють з території Україна в інтересах, у тому числі Російської Федерації. Тому потрібно зібрати цю інформацію, покарати тих людей, якщо там дійсно є склад злочину. Хоча не завжди це можна зробити, тому що ми говоримо про гібридну діяльність не завжди за українським законодавством можна притягнути людей до відповідальності. Однак цю інформацію потрібно зробити публічною", - переконаний експерт.

Золотухін упевнений, Україна може продукувати креативні рішення правового характеру, які назріли в усьому світі.

"Наприклад, Державіаслужба може вийти із законодавчою ініціативою, щоб у випадку, коли повітряне судно використовується як засіб злочину, можна було б його конфіскувати в інтересах держави, накласти арешти або забороняти його обслуговувати, відкликати ліцензії і так далі. Тобто, для того, щоб матеріальним чином карати тих людей, які використовують шпарини в законодавстві", - додав експерт.

Як повідомлялося, раніше у низці російських ЗМІ з’явилися публікації про те, що українські літаки, начебто, причетні до організації нелегального постачання зброї у Лівію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-