Лідери НАТО підтвердили «всі елементи рішення» про майбутнє членство України в Альянсі

Лідери НАТО підтвердили «всі елементи рішення» про майбутнє членство України в Альянсі

Укрінформ
Глави держав та урядів НАТО підтвердили рішення Бухарестського (2008 року) саміту про те, що Україна стане членом НАТО, а також тверду підтримку права України самостійно вирішувати власне майбутнє без зовнішнього втручання.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у пункті 69 Спільного комюніке, яке лідери держав та урядів НАТО прийняли за підсумками сьогоднішньої зустрічі в Брюсселі. Повний текст комюніке оприлюднений на сайті Північноатлантичного Альянсу.

«Ми підтверджуємо рішення, зроблене у 2008 році під час Бухарестського саміту, що Україна стане членом Альянсу з виконанням Плану дій щодо членства (ПДЧ) як інтегральної складової цього процесу; ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, включаючи положення, що кожен з партнерів буде оцінюватися за власними заслугами». – йдеться у документі.

Читайте також: НАТО підтвердило політику відкритих дверей для України і Грузії

Лідери країн НАТО наголосили, що вони залишаються твердими у підтримці права України приймати власні рішення щодо свого майбутнього та зовнішньополітичного курсу, вільно від зовнішнього втручання. При цьому Річні національні програми в рамках Комісії Україна-НАТО (КУН) залишаються тим механізмом, за яким Україна просуває вперед реформи, що відповідають її прагненням до набуття членства в НАТО.

«Україна має повною мірою скористатися всіма інструментами, що є доступними в рамках КУН, для досягнення принципів та стандартів НАТО. Успіх широкомасштабних, стійких та незворотних реформ, включаючи боротьбу з корупцією, забезпечення інклюзивного політичного процесу, реформи децентралізації, на основі демократичних цінностей, поваги до прав людини, меншин та верховенства права, що буде критично важливим для створення основи для заможної та мирної України», - йдеться у комюніке.

Читайте також: НАТО збільшуватиме присутність на сході Альянсу та в Чорноморському регіоні

Як зазначається у документі, у цьому контексті подальші реформи сектору безпеки, включаючи реформу Служби безпеки України, мають особливу важливість.

«Ми вітаємо суттєві реформи, що вже здійснені в Україні, і рішуче підтримуємо їх подальший прогрес, відповідно до міжнародних зобов’язань. Ми будемо продовжувати надавати практичну підтримку реформам у секторах безпеки й оборони, зокрема, з використанням Широкого пакету допомоги. Ми також будемо продовжувати підтримувати зусилля України у зміцненні стійкості перед гібридними загрозами, включаючи інтенсифікацію заходів під егідою Платформи НАТО-Україна з протидії гібридним засобам війни», - наголошується у підсумковому документі саміту НАТО.

Керівники країн Альянсу привітали співробітництво між НАТО та Україною у сфері безпеки Чорноморського регіону.

Читайте також: Столтенберг: Відносини НАТО з Росією - на найнижчому рівні з часів «холодної війни»

Окремий наголос вони зробили на тому, що статус партнера з розширеними можливостями, який Україна отримала минулого року, надає додатковий імпульс до вже амбітного рівня співробітництва, та сприяє подальшому розвитку взаємосумісності, відкриваючи можливості для участі у більшій кількості навчань та покращуючи загальну обізнаність із ситуацією.

«Військове співробітництво та ініціативи з розбудови спроможностей між Альянсом і Україною, включаючи литовсько-польско-українську бригаду, надалі посилюють ці зусилля. Ми високо цінуємо суттєвий внесок України в операції Альянсу, у сили реагування НАТО та її участь у навчаннях НАТО», - йдеться у документі.

Читайте також: Лідери країн НАТО підтвердили підтримку територіальної цілісності України, Грузії та Молдови

Як вже повідомлялося, 14 червня в Брюсселі відбувся саміт НАТО, який розглянув шляхи подальшого зміцнення трансатлантичного партнерства та розвиток Альянсу до 2030 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-