Єрмак обговорив із генсекретаркою ОБСЄ зустріч радників «Норманді» та ситуацію на сході України

Єрмак обговорив із генсекретаркою ОБСЄ зустріч радників «Норманді» та ситуацію на сході України

Укрінформ
Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів зустріч із Генеральним секретарем Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) Хельгою Марією Шмід. під час якої обговорили ситуацію на сході України та перебіг роботи місії ОБСЄ в нашій державі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

"Співрозмовники обговорили підсумки зустрічі радників лідерів країн – учасниць Нормандського формату, що відбулася 26 травня у форматі відеоконференції, а також ситуацію на Донбасі та перебіг роботи місії ОБСЄ в Україні", - йдеться у повідомленні.

Також Єрмак повідомив, що сьогодні на Донбасі снайперським пострілом було вбито українського військового.

«Ми поки не змогли узгодити спільну заяву щодо повернення до режиму повного припинення вогню. Хочу вас запевнити, що Україна не зупиниться ні на хвилину у продовженні роботи, бо це стосується життя наших людей і безпеки нашої землі», – зазначив він.

Читайте також: Україна має шукати заміну мінському майданчику через події у Білорусі – Кравчук

Керівник Офісу Президента подякував місії ОБСЄ за зусилля в напрямку повернення миру в Україну. Єрмак відзначив підтримку Німеччини та Франції в межах Нормандських переговорів.

Зі свого боку Генеральний секретар ОБСЄ подякувала за високу оцінку зусиль представників Організації. Вона додала, що представники СММ докладають максимум зусиль для досягнення прогресу у врегулюванні ситуації на сході України.

«Хотіла б наголосити на необхідності того, щоб лінія дотику в жодному разі не стала лінією розколу чи розділу. Потрібно докладати максимум зусиль, щоб надавати відповідну гуманітарну підтримку. Кажу також про пенсійне забезпечення. Мають бути зроблені кроки на шляху до примирення. Звичайно, COVID-19 вніс свої корективи в реалії – на 97% впала кількість перетинів лінії зіткнення. Дуже вдячна Україні за те, що з вашого боку КПВВ залишаються відкритими», – сказала Шмід.

Водночас вона відзначила суттєве обмеження свободи пересування спостерігачів моніторингової місії.

Читайте також: За час «перемир’я» загинули 38 українських бійців, 115 поранені – Україна в ОБСЄ

«Понад 90% цих випадків – по той бік лінії зіткнення. Також тривожна тенденція – збільшення кількості випадків глушіння сигналу безпілотних літальних апаратів, втручання в роботу технічних засобів місії», – зазначила Генеральний секретар ОБСЄ.

Андрій Єрмак повідомив, що українська сторона акцентує увагу на цих проблемах під час переговорів на всіх міжнародних майданчиках. Він додав, що можливості розв'язання вказаних проблем зростуть у разі дотримання режиму припинення вогню.

«Ми не зупинимось, бо в нас немає іншої альтернативи, і ми повинні припинити цю війну та повернути наші території. Навіть якщо необхідно буде зробити тисячу спроб і тільки одна з них отримає шанс досягнути результату», – наголосив керівник Офісу Президента.

Читайте також: Україна розповіла в ОБСЄ про кількість російських військ на кордоні та в Криму

З української сторони у заході також взяли участь глава делегації України в Тристоронній контактній групі, Президент України у 1991-1994 роках Леонід Кравчук і перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Руслан Демченко, зі сторони ОБСЄ – спеціальний представник чинного Голови Організації в Україні Хайді Грау та голова спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-