Генасамблея ООН провела спеціальне засідання до роковин Чорнобильської катастрофи

Генасамблея ООН провела спеціальне засідання до роковин Чорнобильської катастрофи

Укрінформ
У Нью-Йорку відбулося спеціальне засідання Генасамблеї ООН з нагоди 35-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи стало чудовим прикладом міжнародної солідарності. Консолідовані зусилля і конструктивна співпраця з міжнародною спільнотою донорів привели до значних успіхів», - заявив на засіданні постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Як приклад він навів побудову нового безпечного конфайнменту над зруйнованим енергоблоком ЧАЕС, а також сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2.

Читайте також: Чорнобильська зона має стати територією відродження – Зеленський

Проте побудова конфайнменту, за словами Кислиці, це не кінець історії Чорнобильської катастрофи, а тільки початок відповідального етапу: перетворення об’єкта на екологічно безпечну систему. «Ось чому вкрай важливо, щоб проблема постчорнобильського відновлення залишалася в центрі уваги на порядку денному міжнародної спільноти», - наголосив постпред.

Він додав, що радянська влада старанно приховувала правду від свого народу та інших країн, і «поряд з історією мужності та глобальної єдності Чорнобиль став історією зусиль з дезінформації».

Читайте також: Невидимі вбивці: Кислиця порівняв російську дезінформацію з радіацією

Кислиця нагадав, що не Радянський Союз, а Швеція уперше повідомила світові про Чорнобиль. Фіксація підвищеного рівня радіації Фарсмарською АЕС у Швеції зіграла важливу роль у тому, щоб змусити радянську владу відкрито заявити про катастрофу.

Учасники засідання вшанували пам’ять жертв катастрофи на ЧАЕС хвилиною мовчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-