В ОП розкрили деталі візиту Зеленського в Катар

В ОП розкрили деталі візиту Зеленського в Катар

Укрінформ
У понеділок, 5 квітня, Президент Володимир Зеленський із дружиною планує здійснити короткий офіційний візит у Державу Катар. За останні два місяці це буде друга поїздка глави держави до країн Затоки.

У лютому українська делегація на чолі із Зеленським, за даними офіційного Києва, привезла з Об’єднаних Арабських Еміратів угоди та меморандуми про співпраці у різних галузях - від оборонно-технічної до аграрної на загальну суму в три мільярди доларів.

Про деталі й мету поїздки до Катару, а також чому Україна приділяє значну увагу регіону Затоки, Укрінформ розпитав у осіб, наближених до Президента й залучених у процес підготовки візиту.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква розповів, що майбутній візит до Катару є ще одним засвідченням уваги, яку владна команда приділяє країнам Затоки для реалізації економічних інтересів України.

Читайте також: Візит Президента України до ОАЕ: цікаві й невідомі деталі

«Наше завдання – посилити власні позиції у регіоні. Для цього будемо збільшувати кількість постачання аграрної продукції і не тільки. Україна має великі перспективи в енергетичній, інвестиційній та військово-технічній галузях», - наголосив Жовква.

Радник очільника Офісу глави держави, ексміністр економіки Тимофій Милованов зазначив, що під час візиту до Катару обговорюватимуться питання продовольчої безпеки, експорту в Катар і в регіон через Катар сільськогосподарської продукції, спільні інвестиції в розвідку видобутку газу в Україні, а також поставки зрідженого газу з Катару, інвестиційні та концесійні проєкти в інфраструктуру, енергетику, агросферу та інші галузі.

Крім того, за його словами, наша делегація планує обговорити з катарською стороною інвестиції в українські стартапи, участь у приватизації в Україні.

Читайте також: На Банковій назвали візит Зеленського в ОАЕ одним із найуспішніших

До того ж, Україна, як проінформував радник керівника ОП, планує порушити питання ситуації з пандемією COVID, співпраці у напрямку кібербезпеки та допомоги з безпекою на чемпіонаті з футболу в Катарі.

«Катар має великий міжнародний досвід у низці цих напрямків, включаючи енергетику, управління портами і питаннях продовольчої безпеки. Спільні проєкти дозволять збільшити інвестиції в Україну, створити додаткові робочі місця, наростити міжнародну торгівлю і посилити позиції на міжнародних ринках. Катар для України є довгостроковим стратегічним партнером і цей візит дозволить окреслити основні пріоритети такого партнерства», - переконаний Милованов.

У свою чергу радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк зауважив, що Україні потрібні надійні партнери, якщо ми хочемо швидко розвиватися, а для цього потрібні «переговори, візити, ще раз переговори».

Читайте також: У Дубаї відкрилось представництво Української бізнес-ради

«Короткий візит в Катар - хороша спроба розширити власні можливості. І важливо це саме сьогодні - коли світ дещо розгублений і намагається виробити спільні програми відповідей на нові виклики. До того ж різнопланові і довірливі відносини з різними країнами-регіональними лідерами - один з ключових елементів нашої національної безпеки», - запевнив він.

Фото: Детектор-Медіа
Фото: Детектор-Медіа

На думку Подоляка, чим більше глобальних компаній будуть представлені в Україні, тим більше з'являтиметься зацікавлених сторін у стабільному мирі в нашому регіоні і в різкому нарощуванні конкурентних можливостей української економіки.

Радник очільника ОП запевнив, що Катар зацікавлений у поглибленні різних форматів співпраці з Україною, зокрема, в інвестиційних програмах, інфраструктурних проєктах – управління портами та аеропортами, їх модернізації, будівництва нових об’єктів тощо. Крім того, за його словами, цікавими для катарських партнерів можуть бути також проєкти в агропромисловому секторі, енергетиці, фінансовому секторі, ІТ-сфері.

Читайте також: Прихід інвестора з ОАЕ може стати кроком до залучення інвестицій - глава Фонду держмайна

У цьому зв’язку він наголосив, що все це вимагає максимально швидких комунікацій і рішень, адже «глобальні ринки не терплять зволікань».

«Зараз істотно скорочені можливості для особистих контактів між першими особами держав. Проте на особливо перспективних напрямках максимум можливостей можна отримати тільки завдяки комунікації на найвищому рівні. Тому візит Президента Зеленського в Катар вкрай важливий. Це одна з найбагатших і найвпливовіших держав на планеті. Зміцнення зв'язків між Катаром і Україною однозначно спрацює в плюс і нашому економічному зростанню, і нашим міжнародним позиціям», - підсумував Подоляк.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, 5 квітня, Президент Володимир Зеленський із дружиною планує здійснити короткий офіційний візит у Державу Катар. За останні два місяці це буде друга поїздка глави держави до країн Затоки. У лютому українська делегація на чолі із Зеленським, за даними офіційного Києва, привезла з Об’єднаних Арабських Еміратів угоди та меморандуми про співпраці у різних галузях - від оборонно-технічної до аграрної на загальну суму в три мільярди доларів.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-