Зеленський і Науседа підписали декларацію про європейську перспективу України

Зеленський і Науседа підписали декларацію про європейську перспективу України

Фото
Укрінформ
Президенти України та Литви Володимир Зеленський і Гітанас Науседа підписали Спільну декларацію щодо європейської перспективи України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні на сайті глави Української держави

"Спільна декларація фіксує підтримку європейської перспективи нашої держави з боку Литви", - сказано у повідомленні.

Документ визначає, що, відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз, Україна, як і будь-яка європейська держава, яка поважає цінності, закріплені у статті 2 цього Договору, і зобов’язується їм слідувати, може подати заявку на членство у Євросоюзі у разі дотримання всіх умов і зобов’язань.

Церемонія підписання українсько-литовських двосторонніх документів / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

При цьому Литва підтримає Україну, коли вона вирішить подати заявку на членство в ЄС, додали у пресслужбі.

Крім того, як повідомляється на сайті глави Української держави, Україна і Литва підписали Протокол Тринадцятого засідання Ради Президентів двох країн, у якому йдеться про важливість продовження внеску Литви у реалізацію стратегічних цілей України щодо набуття членства в ЄС і НАТО. 

Читайте також: Україна і Литва підписали програму культурного співробітництва

Церемонія підписання відбулася у присутності Президента України Володимира Зеленського та Президента Литовської Республіки Гітанаса Науседи.

Протокол підписали Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква та головний радник Президента Литви з питань зовнішньої політики Аста Скайсгірітє.

Як зауважили у пресслужбі, документ відображає основні домовленості, досягнуті під час Тринадцятого засідання Ради Президентів України та Литовської Республіки. Зокрема, підтверджується спільна позиція щодо продовження розвитку стратегічних відносин України та Литви. Протокол визначає практичні питання двостороннього співробітництва щодо міжнародної та регіональної політики та безпеки, взаємодію між Україною та Литвою у межах міжнародних та регіональних організацій. У документі наголошується на важливості продовження внеску Литви у реалізацію стратегічних цілей України щодо набуття членства в ЄС і НАТО.

Читайте також: Зеленський подякував Литві за протидію Nord Stream 2

Також підтверджується важливість подальшого посилення двосторонньої співпраці у сферах, що становлять взаємний інтерес, а саме: у галузі оборони та безпеки, енергетики, транспорту та логістики, у сферах освіти та науки, культури й туризму.

Повідомляється також, що Міністерство молоді та спорту України та Міністерство соціального захисту та праці Литовської Республіки підписали Угоду про співробітництво у сфері молодіжної політики.

Документ підписали міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр соціального захисту та праці Литви Моніка Навіцкєнє у присутності лідерів двох країн Володимира Зеленського і Гітанаса Науседи, який перебуває у Києві з офіційним візитом.

Фото: Офіс Президента

В Угоді відзначається особлива роль молоді у розбудові міжнародних відносин між Україною та Литовською Республікою. У документі наголошується на обопільній зацікавленості сторін у подальшому зміцненні співпраці між двома країнами у сфері молодіжної політики з метою просування процесу інтеграції України до Європейського Союзу.

Міністерство соціальної політики України та Міністерство соціального захисту та праці Литовської Республіки підписали Меморандум про співпрацю у сфері переходу від інституційного догляду до сімейних форм виховання та надання соціальних послуг на рівні громад.

Як повідомляється на сторінці Міністерства соціальної політики у Фейсбуці, документом передбачається двостороннє співробітництво між відомствами щодо обміну досвідом, інформацією, проведення професійних тренінгів у сфері здійснення деінституціалізації системи догляду за дітьми, розвитку сімейних форм виховання та надання послуг на рівні громад для дітей (включаючи дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) та сімей з дітьми, посилення служб підтримки прийомних батьків, усиновлювачів та дітей, які виховуються у їхніх сім’ях. 

итайте також: Зеленський назвав Литву справжнім другом України

Як повідомляв Укрінформ, 18-19 березня президент Литви Гітанас Науседа перебуває в Україні з офіційним візитом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-