Мендель вважає санкції США проти Коломойського лише «початком»

Мендель вважає санкції США проти Коломойського лише «початком»

Укрінформ
Прессекретар Президента Володимира Зеленського Юлія Мендель вважає, що санкції, які США запровадили проти українського бізнесмена Ігоря Коломойського, – це лише початок.

Таку думку вона висловила в інтерв'ю виданню “Гордон”.

Журналістка Олеся Бацман нагадала, що минулого тижня Мендель написала колонку для американського аналітичного центру Atlantic Council, у якій зазначила, що "Зеленський готовий кинути виклик впливу українських олігархів усюди: від енергетичного і банківського секторів до політики й медіа". Бацман припустила, що після цих слів "у деяких людей почастішав пульс", і уточнила, чи варто після цього комусь із олігархів починати побоюватися.

Читайте також: Зеленський почав «хрестовий похід» проти олігархів – FT

"Це гарне запитання, чітке дуже, але я не буду на нього відповідати чітко, тому що майбутнього ніхто не пише. Але ще на своїй пресконференції 20 травня Президент натякнув, що деякі телеканали мали б подбати про чистоту свого фінансування і порядність своєї журналістики.

Це був травень 2020 року, а санкції проти них ввели наприкінці січня 2021 року. Весь цей час ніхто не сидів склавши руки, а шукали певні докази. Марно шукати інструмент санкцій, який нас може підставити під питання демократії та свободи слова, і не мати якихось доказів", – відповіла Мендель.

Читайте також: Зеленський виконує обіцянки щодо боротьби з олігархами - Мендель

Вона пояснила, що мала на увазі у своїй статті: "Менш ніж два роки минуло, у нас стався удар по трьох дуже відомих людях, які представляють величезні фінансові групи, які зробили свої статки на державному бюджеті, податках – на тому, за що мають жити українці. Такого не робив ніхто".

Мендель назвала цих людей: кум президента РФ, народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Віктор Медведчук, бізнесмени Дмитро Фірташ та Ігор Коломойський.

Читайте також: Санкції проти Коломойського базувалися на достовірній інформації – Держдеп

У цьому зв'язку Бацман уточнила: "По Коломойському, ти маєш на увазі, ударили Штати?" "Ні, чому? Штати – це поки досить... Так, санкція визначена, яка є більше символічною і свідчить, що у них є докази його корупції, оскільки там звучить чітко слово "корупція". Я думаю, що це не кінець. Думаю, це початок", – сказала Мендель і нагадала, що в Україні трьом колишнім топменеджерам ПриватБанку, який раніше належав Коломойському, оголосили підозру в розтраті 137 млн грн.

Як повідомлялося, 5 березня держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про санкції Сполучених Штатів щодо Ігоря Коломойського. Бізнесмену, його дружині та дітям заборонено в'їзд у США.

Офіс Президента України подякував США "за підтримку деолігархізації".

Коломойський входить до десятки найбагатших українців. Журнал "Forbes Україна" 2020 року оцінював його статки в $1 млрд (восьме місце у списку найбагатших), журнал НВ – у $1,18 млрд (шосте місце).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-