США мають стати частиною Мінського процесу - генерал Годжес

США мають стати частиною Мінського процесу - генерал Годжес

Укрінформ
США мають стати частиною Мінського процесу, а також посилити свою роль у регіоні Чорного моря, де у Росії найбільше стратегічних інтересів. 

Про це під час онлайн-конференції XII Діалог з питань безпеки заявив екскомандувач ЗС США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Чорне море – це котел протистояння», - зазначив Годжес. За його словами, на європейському напрямі для Кремля важливе й Балтійське море. Однак воно оточене союзниками США по НАТО, а також країнами-партнерами – Фінляндією і Швецією.

«У Чорноморському регіоні інакша географія – ми маємо лише трьох союзників по НАТО й трьох партнерів. До того ж відносини між Туреччиною і США перебувають у найгіршому стані впродовж дуже тривалого періоду, що недобре для Чорноморського регіону, і ми повинні це виправити», - вказав генерал.

Він пояснив, що Туреччина повністю контролює доступ до Чорного моря через протоки на підставі Конвенції Монтре. «І, чесно кажучи, це завжди забезпечує чисельну перевагу Чорноморському флоту (РФ – ред.)», - додав Годжес.

Читайте також: Захід має перехопити ініціативу в Чорному морі - генерал Годжес

Отже, зазначив він, Чорне море для Кремля важливіше від Балтійського також тому, що це стартовий майданчик для діяльності у Сирії, Східному Середземномор’ї, Африці. Окрім того, так росіяни впливають на ситуацію на Кавказі й на Балканах, а також продовжують порушувати суверенітет інших країн, зокрема, України й Грузії.

Тому, за словами військового, Сполучені Штати мають докласти зусиль для відновлення рівноваги в Чорноморському регіоні.

«Перш за все, у сфері дипломатії США мають стати частиною Мінського процесу як один із впливових членів», - переконаний Годжес.

Він також підкреслив, що Вашингтон повинен вплинути на позицію Німеччини й Франції, аби вони здійснювали реальний тиск на Кремль. «На моє переконання, Берлін – це єдина столиця, яка може реально впливати на злочинну поведінку РФ. І на жаль, вони неохоче це роблять», - вважає екскомандувач.

Читайте також: США потребують сильних союзників у Європі для стримування РФ – генерал Годжес

Він підкреслив, що адміністрація Байдена серйозно ставиться до українського суверенітету, визначає це питання пріоритетним та взаємодіє по ньому з Європейським Союзом.

Як повідомляв Укрінформ, Український Конгресовий комітет Америки 3-4 березня проводить XII Діалог з питань безпеки на тему: «Прогнозування підходу нової адміністрації США до найактуальніших проблем безпеки в Україні». У заході беруть участь представники урядів, дипломати, військові, експерти, зокрема, з України і США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-