Мендель: Слово «мир» на Донбасі чути найчастіше

Мендель: Слово «мир» на Донбасі чути найчастіше

Укрінформ
На Донбасі майже щодня відбуваються провокації, однак режим припинення вогню, встановлений у липні, залишається найдовшим за весь період війни.

Про це написала прессекретар Президента Юлія Мендель у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

"Слово «мир» на Донбасі чути найчастіше – і від цивільних, і від військових. Куди не зазирни, в кого не спитай, усі втомилися від життя поблизу війни, яка приносить печаль, біль і бідність", - написала Мендель.

Читайте також: На Донбасі за рік - 49 бойових втрат, із них чотири під час «тиші» - Мендель

Речниця Глави держави нагадала, що 27 липня на Донбасі почала діяти нова домовленість про всебічний і всеосяжний режим припинення вогню. Мендель запевнила, що це - найдовший період тиші за шість з половиною років війни.

"Майже кожного дня відбуваються порушення перемир'я. Це можуть бути постріли, безпілотники, укріплення інженерних конструкцій, мінування. Однак складно уявити, що наповнена зброєю та вибухонебезпечними речовинами територія в один момент перестане гуркотіти", - підкреслила Мендель.

Вона додала, що на Донбасі понад 400 кілометрів лінії розмежування, де "сходяться протилежні світогляди, страхи, злість, безсилля, злидні й розбиті надії". А пропаганда там, за її словами, сприймається як беззаперечний факт.

Читайте також: Зеленського визнали політиком року другий рік поспіль - Мендель

"Та й на мирній території України щодня можна почути вибухи або постріли. Як же цього уникнути там, де триває війна?", - переконана прессекретар Президента.

Водночас вона наголосила, що попри це перемир'я діє і дає результати. Мендель відзначила, що за даними ОБСЄ, за п'ять тижнів до його початку було зафіксовано понад 18 тисяч порушень, а за сім тижнів опісля – понад тисячу.

Читайте також: Європа має відверто визнати відповідальність РФ за війну на Донбасі – Волкер

Крім того, вона нагадала, що станом на 20 грудня в зоні проведення ООС було 49 бойових втрат, 45 із них – загиблі до початку перемир'я, і чотири – після, а також 18 поранених.

Водночас речниця глави держави додала, що, за даними Генштабу, за цей же період 2019 року було 36 загиблих і 129 поранених, у 2018 році – 51 загиблий і 304 поранених, у 2017-му – 60 загиблих і 308 поранених.

Читайте також: Україна за рік виконала усі умови, передбачені на «Норманді» у Парижі - Мендель

"Ці цифри свідчать про одне – які б не були провокації, домовленості про перемир'я дають свої плоди. Ми всі сподіваємося, що мир на Донбасі незабаром настане. Миру Україні!", - зазначила прессекретар Президента.

Мендель побажала у новому році мирного неба та закликала бути добрішими один до одного.

Як повідомлялося, Росія у лютому 2014 року розпочала збройну агресію проти України, захопивши частину її території – Кримський півострів. Згодом російські регулярні війська та керовані РФ бойовики окупували окремі райони Донецької та Луганської областей України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-