Робоча група з реагування на рішення КСУ працюватиме закрито — депутат

Робоча група з реагування на рішення КСУ працюватиме закрито — депутат

Укрінформ
Робоча група з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та удосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи КСУ погодила максимальну закритість роботи для досягнення результату.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це журналістам розповів член робочої групи, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин за результатами першого засідання.

"Для максимального досягнення результату більшість робочої групи погодила максимальну закритість роботи. На засідання будуть запрошуватися лише експерти з відповідних питань - чи то діяльності Конституційного Суду, чи кримінального законодавства для поновлення чи прописання в новій редакції статті, скасованої рішенням КСУ, щодо брехні в деклараціях. Ну і, відповідно, діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції у сфері перевірки декларацій, зокрема і декларацій суддів", - розповів Юрчишин.

Депутат зауважив, що члени робочої групи мають розуміння того, що рішення "має бути ухвалене в максимально стислі терміни, щоб уникнути ситуації, коли неухвалення рішення до кінця року призведе до того, що чиновники, політики, судді всіх категорій фактично отримають індульгенцію від покарання за брехню в деклараціях аж до 2022 року".

За словами Юрчишина, перше засідання робочої групи було присвячене організаційним питанням, наступне відбудеться 20 листопада о 9:00.

Політик додав, що члени робочої групи погодилися працювати максимально оперативно і в стислі терміни.

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що планує підписати розпорядження щодо створення при Комітеті з питань антикорупційної політики робочої групи щодо напрацювання законопроєктів з вирішення конституційної кризи. Створити таку робочу групу запропонував Голова ВР Дмитро Разумков.

Робоча група з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та удосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи КСУ була утворена 17 листопада. Головою призначено народного депутата від "Слуги народу", керівника Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, а заступником – представницю Верховної Ради у Конституційному Суді Ольгу Совгирю. До складу групи також увійшли представники різних фракцій: голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, Давид Арахамія (члени фракції "Слуга народу"; Микола Бабенко (депутатська група "Довіра"); Тарас Батенко (депутатська група "Партія "За майбутнє"); Сергій Власенко (фракція "Батьківщина"); Руслан Князевич ("Європейська солідарність"); Антоніна Славицька ("Опозиційна платформа - За життя"); Ярослав Юрчишин ("Голос").

Члени робочої групи мають до 1 грудня підготувати для розгляду узгоджені законопроєкти для розв'язання конституційної кризи.

Як повідомлялося, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент Володимир Зеленський у зв'язку з рішенням КСУ скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні. На засіданні ухвалене рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Читайте також: У Раді до 1 грудня мають підготувати законопроєкти про КСУ та е-декларування

Окрім того, 30 жовтня глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про відновлення довіри до конституційного судочинства" (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КСУ.

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КСУ від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що ухвалене суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Читайте також: «ЄС» хоче допомоги іноземних експертів у проведенні конкурсу на суддів КСУ

2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 "Про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України". Документ передбачає внесення змін до Закону "Про запобігання корупції", якими пропонується відновити права НАЗК.

Також у парламенті 5 листопада було зареєстровано законопроєкт №4319 "Про внесення змін до Закону України "Про Конституційний Суд України" (щодо порядку розгляду справ Конституційним Судом України)", серед його авторів – представниця Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря та представник Президента у КС – Федір Веніславський.

Читайте також: Зеленський порівняв довіру українців до суду з довірою до Russia Today

Законопроєкт пропонує збільшити мінімально необхідну кількість голосів з 10 до 12 для ухвалення рішення Великою палатою КСУ. Крім того, автори також пропонують зміни, які передбачають, що Регламент КСУ затверджується законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-