Рада змінила виборче законодавство

Рада змінила виборче законодавство

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства" (№3485).

Рішення підтримали 308 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Метою проєкту закону є усунення прогалин та неузгодженостей, кореляція строків, спрощення виборчих процедур та їх уніфікації задля забезпечення дотримання міжнародних стандартів проведення виборів та забезпечення сталості демократичних принципів і процедур в Україні", - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що предметом вдосконалення став увесь масив нормативного матеріалу Виборчого кодексу України, а також вдосконалено окремі положення чинних законів «Про Центральну виборчу комісію», «Про Державний реєстр виборців», Кримінального кодексу України та інші закони.

Зокрема, з метою вдосконалення положень норм Виборчого кодексу України вносяться зміни до чотирьох книг кодексу.

Закон встановлює, що позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові проводитимуться двічі на рік – в останню неділю березня та останню неділю жовтня. Крім того, відповідно до пропонованих змін у рік проведення чергових місцевих виборів усі місцеві вибори проводитимуться один раз на рік – в день проведення чергових місцевих виборів – останню неділю жовтня п‘ятого року повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на останніх чергових місцевих виборах.

Читайте також: Рада призначила Шевченка главою Нацбанку

Також планується запровадження можливості використання у виборчому процесі електронних сервісів та інноваційних технологій.

Ухвалений закон передбачає унормування наслідків для виборчого процесу в разі введення воєнного або надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях, усунення інших неузгодженостей та прогалин у положеннях Виборчого кодексу, зокрема, щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються виборчого процесу; формування складу виборчих комісій; порядку висування та реєстрації кандидатів; внесення грошової застави; територіальної організації виборів; встановлення результатів виборів та інших аспектів проведення виборів.

До Книги другої, яка визначає основні засади організації та проведення виборів Президента Україна, пропонуються зміни в частині запровадження механізмів боротьби із "двійниками"; вдосконалення порядку формування та функціонування виборчих комісій; конкретизовано окремі положення, що стосуються висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах.

Читайте також: Штучного звільнили з посади керівника Апарату Верховної Ради

Змінами також передбачається, що партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати, після початку виборчого процесу та до подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати одним платежем вносить у безготівковій формі на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу в розмірі однієї тисячі мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (станом на день початку виборчого процесу).

Грошова застава вноситься партією, яка висунула кандидата на пост Президента, або особисто кандидатом на пост президента, висунутим шляхом самовисування, у безготівковій формі одним платежем на спеціальний рахунок ЦВК (після початку виборчого процесу та до подання документів до ЦВК для реєстрації) в розмірі 650 мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (станом на день початку виборчого процесу).

Кандидати у депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25% розміру виборчої квоти, розміщуються на початку територіального виборчого списку відповідної організації партії у порядку зменшення кількості голосів виборців, які підтримали відповідного кандидата у депутати.

При рівній кількості голосів, кандидати розміщуються у черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів. Після кандидатів у депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25% розміру виборчої квоти, у територіальному виборчому списку розміщуються інші кандидати у черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів.

Читайте також: Рада призначила Піщанську главою Антимонопольного комітету

Крім того, вносяться зміни до Кримінального кодексу щодо вдосконалення низки статей, які захищають виборчі права громадян.

Зокрема, перешкоджання вільному здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності члена виборчої комісії чи члена комісії референдуму, члена ініціативної групи референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням, – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-