Кислиця: Якби не було ООН, людству довелося б її вигадати

Кислиця: Якби не було ООН, людству довелося б її вигадати

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй і, зокрема, Рада безпеки ООН потребують ґрунтовних реформ – для того, щоби запобігти маніпуляціям та застосуванню права вето з боку окремих постійних членів Радбезу, які де-факто є стороною збройних конфліктів.

Таку позицію висловив в інтерв'ю Укрінформу постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Якщо подивитися, то в основі членства й схвалення рішень в Раді безпеки була закладена "Ялтинська формула" – інструмент легітимізації ексклюзивних прав великих держав на перерозподіл світу. Це більш відомо зараз як право "вето", - зауважив представник України.

Кислиця підкреслив, що свого часу СРСР, а нині Росія в сукупності лідирують за кількістю випадків реалізації права вето. Це говорить про те, що в Москві розглядають ООН та її статут "виключно зі споживацької точки зору", зазначив дипломат.

"Чи можна очікувати, що Росія як сторона збройного конфлікту в Україні чи Грузії, або як країна, що відіграє деструктивну роль у Сирії, не перешкоджатиме Радбезу ООН реагувати адекватно на ситуацію? Відповідь очевидна", - підкреслив посол.

Тому, за його словами, Україна й багато інших держав "говорять про необхідність глибокої реформи ООН, зокрема її Ради безпеки". І йдеться не про косметичне оновлення фасаду, а про модернізацію фундаменту, стін і крівлі. "Існують різні думки, як запобігти зловживанню правом вето, проте, на жаль, досі вони практично не матеріалізувалися", - зазначив дипломат.

Читайте також: Росія хоче скликати саміт “п’ятірки” країн ООН для піару - Кислиця

При цьому Кислиця підкреслив, що не належить до скептиків щодо ООН як організації в цілому.

"Немає жодної сфери нашого життя, якої не торкнулася би діяльність цієї Організації. Рівень роботи, який проводиться ООН, чи то у сфері науки й освіти, операцій з підтримання миру або захисту навколишнього середовища – безпрецедентний. Якби не було ООН, людству довелося б її вигадати", - зауважив постійний представник України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-