У

У "Слузі народу" підтвердили, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня

Укрінформ
Місцеві вибори відбудуться в Україні 25 жовтня 2020 року, попри будь-які інсинуації про їх перенесення, скасування чи неможливість проведення.

Про це заявив перший заступник голови депутатської фракції політичної партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко на брифінгу 6 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо виборів, ми хочемо вже поставити крапку раз і на завжди в питанні, чи вони будуть. Місцеві вибори відбудуться, згідно з законом, Конституцією 25 жовтня 2020 року. Будь-які інсинуації про їх перенесення, відміну, неможливість проведення, нестачу коштів… Вибори будуть – країна вже починає до них готуватися, і ми теж будемо до них готуватися", – зазначив Корієнко.

У свою чергу, голова фракції Давид Арахамія, який також брав участь у брифінгу, додав: "Казали навіть про дострокове (проведення місцевих виборів – ред.), бо мовляв, наш рейтинг буде зменшуватися, то ми хочемо дострокові. Це все брехня!".

Водночас Корнієнко уточнив, що наразі немає підстав змінювати правила, за якими відбуватиметься чергові місцеві вибори в Україні.

Читайте також: Єрмак сподівається, що на окупованій території вдасться провести місцеві вибори

"Дуже багато є чуток, є не дуже справедливе трактування моїх інтерв’ю, тому що трактуються запитання журналістів, а не мої відповіді. Виборчі правила, і в цьому політична позиція нашої партії, фракції "Слуга народу" за такий термін, як у нас лишився до виборів, – кілька місяців-півроку – не є справедливим змінювати, тобто основні позиції Виборчого кодексу зберігаються", – пояснив політик.

При цьому Арахамія додав, що "політична складова полягає в тому, що багато опозиційних сил зараз, розуміючи, що в них маленькі шанси пройти на місцевих виборах, вони хочуть зробити "бар’єр", щоб люди вимушені бути йти під їхньою політичною парасолькою, під їхніми знаменами.  

"Звичайно, вони кажуть, що це й нам вигідно, бо ми велика партія, а тому можна на чотири-п’ять партій розписати всю країну. Наша партія має назву "Слуга народу", а тому це суперечить самому принципу, за якого будь-яка людина з народу має право і може балотуватися без суттєвих обмежень. Тому ми вирішили, що позиція партії та фракції "Слуга народу" в тому, що ми категорично проти взагалі всіх бар’єрів – дві третини, як то кажуть, п’ять відсотків", – зауважив депутат.

Читайте також: Місцеві вибори: Рада планує зменшити заставу для кандидатів у мери

Арахамія також нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила в першому читанні за основу законопроєкт №2769 "Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави) " задля того, щоб "зробити більш доступним цей процес".

"Ми проти того, що мери повинні бути представниками партій. Вони можуть бути безпартійними, самовисуванцями, бо мери – це місцеве самоврядування, децентралізація, дуже важлива реформа, і ми її повністю підтримуємо. Єдине, що ми можемо розглянути, – це те, щоб цей бар’єр із 90 тисяч опустити до 50 тисяч (на сьогодні законопроєктом №2769 передбачається уніфікувавти підхід до розміру грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад – ред.). Зараз тривають дискусії щодо цього", – додав він.

У решті випадків, наголосив політик, "Слуга народу" наполягатиме на усуненні "штучних бар’єрів" і не йтиме за маніпуляціями тих політсил, які "хочуть штучно роздути свій рейтинг на місцевих виборах".

Як повідомляв Укрінформ, раніше перший заступник керівника Офісу Президента Сергій Трофімов заявив, що місцеві вибори в Україні пройдуть восени, якщо з боротьбою проти поширення коронавірусу буде все добре.

Читайте також: ЦВК назвала основні проблеми у підготовці до місцевих виборів

Відповідно до статті 141 Конституції України, чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Згідно з чинним законодавством, Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їх проведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-