ЦВК назвала основні проблеми у підготовці до місцевих виборів

ЦВК назвала основні проблеми у підготовці до місцевих виборів

Укрінформ
Центральна виборча комісія передала до профільного комітету Верховної Ради узагальнений перелік проблемних питань, які можуть виникнути під час підготовки до чергових місцевих виборів.

Про це повідомляється на сайті ЦВК.

"У зв’язку із зверненням Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Центральна виборча комісія узагальнила та систематизувала проблемні питання, які можуть потенційно виникнути щодо призначення, підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року", - ідеться в повідомленні.

За даними ЦВК, серед наведених профільному комітету ВР проблемних питань, які створюють значні складнощі в підготовці до місцевих виборів, невизначеність із епідемічною ситуацією в Україні у зв’язку із поширенням COVID-19 під час виборчого процесу чергових місцевих виборів та необхідність вжиття додаткових засобів захисту всіма суб’єктами виборчого процесу в разі проведення виборчого процесу в умовах карантину.

Крім того, у ЦВК підкреслили, що на підготовку до місцевих виборів впливає незавершеність реформи адміністративно-територіального устрою, вірогідність перегляду низки положень Виборчого кодексу у разі її реалізації; імовірність виборчої системи для окремих видів місцевих виборів незадовго до початку виборчого процесу; необхідність якнайшвидшого внесення змін до Виборчого кодексу України в частині усунення прогалин та неузгодженостей, кореляції строків та спрощення виборчих процедур.

Також у ЦВК зауважили, що проблемною лишається наявність тимчасово окупованих територій, визначення меж територій, на яких вибори не можуть організовуватися та проводитися; проблеми з фінансуванням місцевих виборів (скорочення бюджету); можливі проблеми з формуванням та функціонуванням виборчих комісій усіх рівнів. У ЦВК додали, що під час організації, підготовки і проведення місцевих виборів можуть виникнути труднощі із застосуванням положень закону «Про публічні закупівлі».

Читайте також: Місцеві вибори: Рада планує зменшити заставу для кандидатів у мери

"Чергові та перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року ставлять перед державою ряд викликів та задач, що пов’язані між собою та мають комплексний характер. Проблеми, які ми описали вище, можуть створити загрозу для забезпечення належної організації та проведення місцевих виборів у жовтні 2020 року. Тому ми просимо належним чином оцінити ці ризики та закликаємо мінімізувати їх злагодженою роботою Комісії, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України", - резюмували в ЦВК.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 13 квітня 2020 року підтримала законопроєкт 3279-д "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" за основу та в цілому.

Згідно зі змінами, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів зменшена на 1 млрд 154 млн 988 тис. грн і становить 1 млрд грн.

У затвердженому парламентом законі про Державний бюджет на 2020 рік видатки за цією статтею становили 2 млрд 154 млн 988 гривень.

Як відомо, відповідно до статті 141 Конституції України чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Згідно з чинним законодавством Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-