Місцеві вибори: Рада планує зменшити заставу для кандидатів у мери

Місцеві вибори: Рада планує зменшити заставу для кандидатів у мери

Укрінформ
Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 квітня ухвалила за основу закон "Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)" (законопроєкт №2769).

Документ підтримали 248 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Метою ухвалення законопроєкту "Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)" є усунення дискримінаційного підходу, що встановлений Виборчим кодексом України до розміру грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч)", - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Аналітик ОПОРИ: Пандемія – не найкращий час для інтернет-голосування на виборах

Закон вносить зміни до абзацу першого частини другої статті 225 Виборчого кодексу України, уніфікувавши підхід до розміру грошової застави для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч). Встановлюється розмір грошової застави у сумі 4 мінімальні заробітні плати за кожних 90 тисяч виборців, тоді як чинна редакція передбачала розмір грошової застави у сумі 4 мінімальні заробітні плати за кожних 10 тисяч виборців.

Читайте також: ЦВК непокоїть доля виборчкомів за умов скорочення фінансування

Як зазначають автори документа в пояснювальній записці, згідно з чинною редакцією Виборчого кодексу, розмір застави для кандидатів на посаду міського голови м. Києва становить 4 005 807 грн, що перевищує навіть розмір грошової застави для кандидатів на посаду Президента України, та у 375 разів - середньомісячну заробітну плату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-