Аналітик ОПОРИ:  Пандемія – не найкращий час для інтернет-голосування на виборах

Аналітик ОПОРИ: Пандемія – не найкращий час для інтернет-голосування на виборах

Укрінформ
Впровадження інтернет-голосування на виборах як способу ізоляції людей в умовах пандемії може посилити поляризацію суспільства та сприяти появі спільнот, які не обізнані з позицією опонентів та не готові вести дискусію.

Таку думку висловив аналітик Громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Клюжев 29 квітня під час засідання «круглого столу» на тему «Цифрові права: сучасні виклики та можливі відповіді», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пандемія – не найкращий час для впровадження конкретних заходів щодо нових технологій у виборчому процесі, в тому числі інтернет-голосування... Побічним результатом зміцнення нових медіа чи соціальних мереж у виборчому процесі є те, що виборці все більше поділені між собою. Вони не тільки мають різні політичні погляди, а фактично не знають позицій своїх опонентів, тому що створюють одностайну групу людей, із якими спілкуються. І в межах цього спілкування позиція людей дедалі більше радикалізується. Тобто, вони відвикають шукати компроміси чи вести суспільний діалог. ...Ізоляція виборців удома, щоб вони комфортно голосували й ні з ким не комунікували - це якраз про продовження негативних тенденцій щодо появи спільнот, які не готові і не вміють вести дискусій», – пояснив Клюжев.

Він підкреслив, що в Україні немає чіткого обґрунтування від влади доцільності запровадження нових технологій у виборчому процесі, зокрема інтернет-голосування. «До того ж, маємо певний цифровий поділ суспільства: не всі мають однаковий доступ до технологій та аналогічний рівень грамотності в цій сфері. Без вирівнювання суспільства в цьому плані важко говорити про суспільний консенсус щодо застосування нових технологій у виборчому процесі», – додав Клюжев.

Читайте також: Пандемія може “скоротити” 195 мільйонів робочих місць - ООН

Він звернув увагу й на професійній рівень виборчих комісій. Для прикладу навів ситуацію, яка мала місце під час проміжних виборів народних депутатів на 179 окрузі (Харківська область), де ЦВК намагалася реалізувати «пілотний експеримент» із забезпечення дільничних виборчих комісій програмними засобами. «Воно виглядало ніби й доцільно, але ... фактично члени виборчих комісій або взагалі не розуміли, як використовувати ці програмні засоби, або їх не мали, бо їм вчасно їх не передали, або не хотіли ними користуватися», – уточнив він.

Як повідомлялося, відповідно до статті 141 Конституції України, чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Згідно з чинним законодавством Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-