НАЗК просить Зеленського ветувати закон про

НАЗК просить Зеленського ветувати закон про "перезавантаження" відомства

Укрінформ
НАЗК рекомендує Президентові ветувати ухвалений парламентом закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції".

Як повідомляє пресслужба НАЗК, агентство на своєму засіданні схвалило пропозиції до цього закону і спрямувало їх до Кабінету міністрів.

"Прийнятий 2 жовтня 2019 року Верховною Радою України Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» містить недоліки, які унеможливлюють виконання Національним агентством своїх повноважень в повному обсязі до обрання голови Національного агентства", – йдеться в листі НАЗК до уряду.

Як пояснили у відомстві, у вичерпному переліку повноважень особи, яка тимчасово буде здійснювати обов’язки голови НАЗК, відсутні повноваження щодо визначення уповноважених осіб агентства. Згідно з прийнятим законом, на момент призначення урядом т.в.о. голови НАЗК повноваження членів НАЗК та чинного голови достроково припиняться. Таким чином, до призначення нового керівника в Національному агентстві будуть відсутні уповноважені особи.

Читайте також: Рада ухвалила закон про перезавантаження НАЗК

У НАЗК також зазначають, що на уповноважених осіб НАЗК, серед іншого, покладається проведення повних перевірок декларацій та спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком. При цьому, за законом, розподіл обов’язків з проведення перевірок між уповноваженими особами НАЗК має здійснюватися автоматично відповідно до порядку, визначеного головою НАЗК.

Тож у своїх пропозиціях НАЗК пропонує наділити т.в.о. голови агентства й іншими повноваженнями, які наразі не передбачені законом.

"Схвалити пропозиції Національного агентства з питань запобігання корупції щодо доцільності застосувати Президентом України права вето до Закону України від 02 жовтня 2019 року №140-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції", – йдеться в рішенні НАЗК.

Як повідомляв Укрінформ, прийнятий Верховною Радою президентський закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції" пропонує змінити форму врядування НАЗК з колегіальної на одноосібну. Планується, що голову НАЗК призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

З дня набуття чинності законом повноваження членів, керівника апарату, заступників керівника апарату НАЗК припиняються достроково.

Читайте також: Мангул назвав недоліки законопроєкту про перезавантаження НАЗК

Закон також змінює порядок формування та склад конкурсної комісії з відбору голови НАЗК, забезпечивши участь представників міжнародних організацій у роботі конкурсної комісії.

Гарантії незалежності голови НАЗК передбачено забезпечити, зокрема, шляхом визначення вичерпного переліку підстав для дострокового припинення його повноважень, які не передбачають можливості політично мотивованого звільнення. Водночас повноваження голови Нацагентства може бути припинено достроково у разі наявності висновку комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-