Мангул назвав недоліки законопроєкту про перезавантаження НАЗК

Мангул назвав недоліки законопроєкту про перезавантаження НАЗК

Укрінформ
Законопроєкт про перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції містить низку недоліків.
Про це зазначив чинний голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Мангул в інтерв'ю виданню TheБабель.

"Я чекав від нього (законопроєкту - ред.) більшого. Наприклад, НАЗК не дали права бути стороною в судовому процесі та оскаржувати рішення судів першої інстанції. Прокурорів звільнили від розгляду «адміністративних» протоколів. З процесу випадає одна зі сторін: будуть тільки суддя і відповідач, зі своїм адвокатом", – заявив він.

Мангул зауважив, що згідно із запропонованим проєктом закону (У №1029 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції" - прим), Кабмін зможе призначати в.о. голови НАЗК без конкурсу і "у такому разі вона втратить незалежність".

"Очільник НАЗК стане керівником державної служби. Навіщо тоді залишати посаду керівника апарату та його заступника? Крім того, голові НАЗК та його заступникам будуть платити на порядок більше, ніж уповноваженим особам НАЗК. Їхні зарплати повинні бути одного рівня — саме так це влаштовано в інших антикорупційних органах", - зауважив голова агентства.

Він також відзначив, що ніхто із НАЗК не був співавтором цього документа, а сам Мангул прочитав текст проєкту закону на сайті Верховної Ради.

"У пʼятницю, 6 вересня, засідав парламентський комітет з питань антикорупційної політики, нас туди не запросили. Судячи з усього, законопроєкт хочуть ухвалити відразу, без другого читання. Пояснюють поспіх так: Щоб не заспамити законопроєкт поправками", - додав Мангул.

Разом з тим голова НАЗК відмітив і переваги пропонованого законопроєкту.

"Законопроєкт дає НАЗК повноваження та інструменти, які ми просимо в парламенту останніх три роки. Наприклад, у нашої системи контролю декларацій буде автоматичний доступ до всіх 16 реєстрів та баз даних; зараз у нас доступ тільки до 13. Ми отримаємо доступ до Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей та Реєстру актів цивільного стану", - зазначив він.

Читайте також: Мангул претендуватиме на посаду голови НАЗК після перезавантаження агентства

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня передбачається розгляд Верховною Радою внесеного Президентом законопроєкту №1029 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції". За пропозиціями Президента, голова НАЗК має призначатися Кабміном за підсумками конкурсу, в якому вирішальну роль мають міжнародні експерти, як це було з Антикорупційним судом.

Також внесений альтернативний законопроєкт №1029-1 депутата від "Батьківщини" Івана Крулька, який передбачає перезавантаження роботи Національного агентства із запобігання корупції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-