Євроексперт застерігає Україну від

Євроексперт застерігає Україну від "фейкового прогресу" за формулою Штайнмаєра

Ексклюзив
Укрінформ
Франція може спонукати до імплементації так званої "формули Штайнмаєра" на неналежних для України умовах заради досягнення цілей своєї політики зближення з Росією.

Таку думку у коментарі власному кореспонденту Укрінформу висловив старший аналітик Європейської ради зовнішніх відносини (м. Берлін) Густав Грессел.

"Є певне збентеження відтоді, коли ця формула була вперше представлена у 2016 році. Вона, сама по собі є непоганою. Але можна наробити багато неправильних речей у процесі її імплементації. Відтоді, як Макрон почав просувати своє зближення з Росією, є побоювання, що Франція може примусити Україну погодитися на поганий варіант імплементації задля досягнення фейкового прогресу в інтересах цього зближення (Франції і РФ – ред.)", - вважає експерт.

Читайте також: "Формула Штайнмаєра": опублікували лист на ім'я Сайдіка, підписаний Кучмою

Грессел зауважив, що такі побоювання посилилися після відставки колишнього спеціального представника з питань України Держдепу США Курта Волкера.

Водночас, серед позитивних моментів аналітик відзначив тверду позицію Німеччини, зокрема, канцлера Ангели Меркель, щодо неприпустимості проведення виборів у деяких районах на Донбасі за присутності там російських військ.

Грессел також висловив сумніви у можливості прогресу в імплементації мінських домовленостей.

Читайте також: Президент ще раз нагадав про “червоні лінії” для досягнення миру на Донбасі — Яременко

На його переконання, Президент України Володимир Зеленський повинен продовжувати демонструвати бажання і волю до досягнення миру на сході України, але не на російських умовах.

"Він повинен це робити не заради того, щоб задовольнити своїх виборців, а також, щоб забезпечити умови для Меркель захистити необхідність продовження санкцій проти Росії", - вважає Грессел.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Україна погодила у Тристоронній контактній групі (м. Мінськ) імплементацію до українського законодавства так званої "формули Штайнмаєра".

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, "формулу Штайнмаєра" щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ у трьох ділянках також було погоджено на зустрічі радників лідерів країн нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський пояснив, що "формула Штайнмаєра" передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Фото: Stephan Röhl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-