Президент ще раз нагадав про “червоні лінії” для досягнення миру на Донбасі — Яременко

Президент ще раз нагадав про “червоні лінії” для досягнення миру на Донбасі — Яременко

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з депутатами від "Слуги народу" окреслив "червоні лінії" на шляху досягнення миру на Донбасі.

Про це заявив під час виступу з трибуни парламенту голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо переговорів (у нормандському форматі - ред), але для того, щоб вони почалися, Україна теж має свої передумови, вони чітко заявлені Президентом Зеленським. Ми почали обмін полоненими і наполягатимемо на його продовженні. Ми повинні розвести війська та відвести їх від лінії зіткнення, щоб встановити чітке стале перемир'я і припинення вогню, щоб не гинули наші військовослужбовці. Так, ми повинні отримати контроль над територіями, на яких будуть відбуватися вибори до органів місцевої влади. Всі ці "червоні лінії" чітко окреслені Президентом України Володимиром Зеленським неодноразово і публічно, і сьогодні на зустрічі з керівниками депутатських фракцій у Верховній Раді і з фракцією партії "Слуга народу"", - сказав Яременко.

Він наголосив, що саме ці "червоні лінії" депутати від партії "Слуга народу" будуть відстоювати, коли справа дійде до опрацювання закону "Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Читайте також: "Формула Штайнмаєра": опублікували лист на ім'я Сайдіка, підписаний Кучмою

За словами Яременка, закон у нинішній редакції його особисто не влаштовує, тому що в ньому є положення про безумовну амністію бойовиків, про місцеву міліцію тощо.

"Це все те, що я не хочу, щоб було на моїй землі, і цього не хоче наша фракція, цього не хоче Президент Зеленський. Українська дипломатія працює, щоб встановити мир, який не дається простою ціною. Російські танки стоять у нас на Донбасі і в Криму. Росія може нав'язувати нам свою волю, але вона ніколи не примусить нас переступити через "червоні лінії", про які я сказав", - резюмував дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст так званої "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Читайте також: Вакарчук хоче почути від Зеленського, як він захищатиме інтереси України на "нормандському саміті"

При цьому Зеленський зазначив, що таким чином “було усунуто останні перепони на шляху для проведення саміту нормандської четвірки”.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Увечері 1 жовтня у центрі Києва відбулася масова акція проти "формули Штайнмаєра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-