"Формула Штайнмаєра": опублікували лист на ім'я Сайдіка, підписаний Кучмою

Документ
Укрінформ
Представник України в ТКГ Леонід Кучма підписав у Мінську 1 жовтня узгоджений 11 вересня 2019 року з усіма учасниками ТКГ текст щодо імплементації так званої формули Штайнмаєра в українське законодавство.

Відповідного листа на ім'я спеціального представника голови ОБСЄ в Україні та представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка підписав представник України в ТКГ Леонід Кучма. У листі зазначено, що українська сторона згодна з текстом цієї формули.

Текст листа опублікувала прессекретар Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

Зокрема, текст за "формулою Штайнмаєра" узгоджено у такій редакції:

"Цей закон набирає чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені й проведені відповідно до Конституції України і спеціальним законом України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації підсумкової доповіді місією БДІПЛ ОБСЄ (Бюро з демократичних інститутів і прав людини - ред.) зі спостереження за виборами, відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому позачергових місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, в якому дається відповідь на запитання, узгоджене у "нормандському форматі", затверджене Тристоронньою контактною групою й направлене Україною в її листі-запрошенні й Головуванням ОБСЄ директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі, в разі, якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, що позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, при відповіді на запитання, узгоджене у "нормандському форматі", затверджене Тристоронньою контактною групою й направлене Україною в її листі-запрошенні й Головуванням ОБСЄ директору БДІПЛ".

Читайте також: Зеленський розповідає "слугам народу" про "формулу Штайнмаєра"

У листі на ім'я Сайдіка, підписаному Кучмою, зазначається, що українська сторона приймає текст цієї формули.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 1 жовтня, Президент Володимир Зеленський повідомив на брифінгу в Києві, що Україна узгодила текст так званої "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, що ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Як заявив Зеленський, у новому законі не буде перейдено жодної "червоної лінії", і "не буде ніколи жодної капітуляції", - підкреслив Президент.

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконано частину Мінських угод, яка стосується безпеки. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном повинні передувати виборам й обговорення статусу Донбасу. Ввечері 1 жовтня у центрі Києва пройшла акція проти "формули Штайнмаєра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-