Безсмертний - про

Безсмертний - про "формулу Штайнмаєра": Це можливість тиснути на Україну

Укрінформ
Щоб робити остаточні висновки щодо змісту документа, треба отримати його повний текст. 

Так прокоментував BBC News Україна узгодження Україною тексту так званої "формули Штайнмаєра" колишній представник України в політичній підгрупі на переговорах Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний.

Водночас, за його даними, під час переговорів туди внесли певні "додатки", які ще не були озвучені.

Втім, на думку Безсмертного, все це не має особливого значення. "Їх (росіян - Ред.) цікавило тільки одне: щоб лідери "нормандського формату" це підписали. Бо що це дає? Це дає можливість тиснути на Україну щодо введення в дію закону про особливий порядок і про проведення виборів на окупованих територіях. Найголовніше - їм треба, щоб Україна підписалася під словом "вибори", - зазначив він.

Читайте також: Виборів в ОРДЛО не буде, доки там російські військові — Президент

Далі, за його словами, "включається система виборів, які вони (росіяни - Ред.) організовують, після того забезпечується верифікація ОБСЄ". "У ПАРЄ теж говорили, що Росію не повернуть, поки та не виконає певні умови. Виконала? Ні, не виконала. Так і тут", - переконаний Безсмертний.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна на лист спецпредставника від ОБСЄ Мартіна Сайдіка відповіла, що погоджує текст так званої "формули Штайнмаєра". “Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра”, - заявив Зеленський.

Раніше Зеленський заявляв, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Читайте також: В МЗС Росії прокоментували "формулу Штайнмаєра"

Українські волонтери, учасники бойових дій на Донбасі, активісти, громадські та політичні діячі виступили з різкою критикою можливості прийняття цієї "формули". 17 вересня вони підписали звернення до Президента Зеленського та окреслили "червоні лінії" внутрішньої та зовнішньої політики, які не слід перетинати владі.

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на "формулу Штайнмаєра".

21 вересня помічник Президента Андрій Єрмак повідомив, що "формула Штайнмаєра" ляже в основу законопроєкту, який буде винесено на публічне обговорення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-