Новий закон про особливий статус Донбасу варто готувати після

Новий закон про особливий статус Донбасу варто готувати після "нормандського саміту" – депутат

Укрінформ
Новий законопроєкт про особливий статус Донбасу доцільно починати розробляти після того, як відбудеться саміт у "нормандському форматі" та буде досягнуто попередніх домовленостей.

Про це журналістам у кулуарах парламенту сказав голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це (розробка законопроєкту – ред.) те саме питання, що і призначення дати виборів: не відбувся саміт, немає ніяких узгоджень між українською дипломатією і російською, немає ніяких заяв посередництва, тому немає жодних проектів. Починати роботу над цим проєктом, я вважаю, це буде неправильним знаком, неправильним сигналом для наших опонентів: що ми готові будь-що працювати, навіть якщо наші солдати гинуть. Ні, спочатку мають бути досягнуті безпекові передумови, далі повинен відбутися саміт у "нормандському форматі", де має бути досягнуто якихось домовленостей, тоді ми сядемо думати як краще їх оформити з точки зору міжнародного і українського права", - пояснив Яременко.

Читайте також: Президент ще раз нагадав про “червоні лінії” для досягнення миру на Донбасі — Яременко

Також він наголосив, що йдеться не лише про розведення сил, а й про продовження і завершення обміну утримуваними особами.

"Є питання розведення щонайменше в трьох точках. Ще раз кажу, ніхто не має сумніву, що це не кінець війни, що це не припинення війни, але це ті кроки, які вирішуються за безпосередньої участі російського президента і можуть стати свідченням того, що Росія готова з нами домовлятися. У нас були великі сумніви, що Росія хоче домовленостей. Все інше – після цього", - зазначив парламентарій.

Водночас він додав, що результат переговорів на саміті в "нормандському форматі" дозволить надалі визначитися щодо того, "що робити зі старим законом про статус Донбасу".

Читайте також: Яременко про "формулу Штайнмаєра": Вчора ніхто нічого не підписував

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Позиція Росії полягає у тому, щоб зробити з окупованого Донбасу аналог невизнаного Придністров’я, переконаний п'ятий президент України Петро Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-