Порошенко сказав, як протидіяти

Порошенко сказав, як протидіяти "перетворенню" Донбасу на Придністров'я

Укрінформ
Позиція Росії полягає у тому, щоб зробити з окупованого Донбасу аналог невизнаного Придністров’я, переконаний п'ятий президент України Петро Порошенко.
Про це він заявив у середу в кулуарах Верховної Ради, повідомляється на сторінці політика у Facebook.

"Позиція Росії полягає у тому, щоб зробити з окупованого Донбасу аналог Придністров’я, щоб він був якорем для блокування євроінтеграційних і євроантлантичних прагнень України. Ми відкинули будь-які спроби Путіна і Лаврова використати цю позицію ще у 2016 році і створили дорожню карту імплементації Мінських угод, де чітко визначена послідовність дій з імплементації Мінська", - зазначив він.

За словами Порошенка, спочатку має відбутися виведення російських окупаційних військ і роззброєння незаконних збройних формувань, перекриття неконтрольованої ділянки україно-російського кордону, виведення важкої техніки і артилерії, відновлення роботи українських ЗМІ, українських політичних партій для повноцінної участі кандидатів у виборчому процесі і лише після цього – перехід до політичного процесу.

Крім того, як зазначив Порошенко, значною складовою є участь миротворців з мандатом Ради безпеки ООН як гаранта виконання тих домовленостей, які будуть досягнуті у нормандському форматі.

"На сьогоднішній день абсолютно принциповою є також і участь миротворців, і прийняття комплексного узгодження документа дорожньої карти. Звертаю вашу увагу: владі нічого не запропонували, окрім факту зустрічі. І за цю зустріч Україна має ризик заплатити капітуляцією", - наголосив політик.

Він підкреслив, що ще одна тривожна тенденція - руйнація світової коаліції на підтримку України. "5 років весь світ підтримував українську позицію. Після недавніх подій ми бачимо, що коаліція набагато чіткіше чує голос Росії. І нам це треба виправляти", - підсумував Порошенко.

Читайте також: Порошенко вважає, що підписання "формули Штайнмаєра" - це послаблення санкцій проти РФ

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст так званої формули Штайнмаєра. За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-