Яременко про

Яременко про "формулу Штайнмаєра": Вчора ніхто нічого не підписував

Укрінформ
Голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко наголошує, що українська сторона в ТКГ не підписувала "формулу Штайнмаєра", а письмово повідомила ОБСЄ про згоду з її формулюванням.

Про це Яременко написав у Facebook.

"Розумним людям однаково важливе розуміння загального напрямку і нюансів. Загальний напрямок - Україна рухається в напрямку припинення кровопролиття на Донбасі. Не поступаючись при цьому нічим принциповим - ні територіальною цілісністю, ні суверенітетом, ні навіть правом по-своєму трактувати Мінські домовленості. Нюанси - вчора ніхто нічого не підписував. Представник України в ТКГ Леонід Кучма письмово повідомив представника ОБСЄ Сайдіка про те, що Україну влаштовують формулювання, погоджені радниками глав держав Нормандського формату в Мінську 1 вересня 2019 року", - зазначив дипломат.

Читайте також: Безсмертний - про "формулу Штайнмаєра": Це можливість тиснути на Україну

Він додав, що зміст формулювання неодноразово пояснював міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, зокрема те, що йдеться про порядок застосування рішень "про особливості...." до місцевих виборів в ОРДЛО на тимчасовій основі і на постійній після.

"Усе інше - предмет для переговорів, результати яких втілюватимуться в життя не змінами до Конституції, а законами України, які приймає Верховна Рада України (що надає суспільству можливість контролю за тим, що відбувається)", - резюмував Яременко.

Читайте також: “Формула Штайнмаєра” небезпечна для України — польський експерт

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст так званої "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Як заявив Зеленський, у новому законі не буде перейдено жодної "червоної лінії", й "не буде ніколи ніякої капітуляції", – зауважив Президент.

Читайте також: У Берліні раді погодженню "формули Штайнмаєра"

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Увечері 1 жовтня у центрі Києва відбулася акція проти "формули Штайнмаєра".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-