Зеленський не проти публікації розмови, але думав, що опублікують лише репліки Трампа

Зеленський не проти публікації розмови, але думав, що опублікують лише репліки Трампа

Відео
Укрінформ
Президент України загалом відкритий до публікації стенограм телефонних розмов, але вважає, що деякі з них мають залишатися таємними. 

Про публікацію розмови з Трампом він спершу думав, що опублікують лише її американську частину, заявив Зеленський українським ЗМІ у Нью-Йорку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Кожна людина може говорити те, що вона хоче. Будь ласка. Я відкритий. Ну опублікували цей лист (певно, йдеться про розмову - ред.), ну, будь ласка. Хоч всі дзвінки», - заявив президент.

Зеленський повідомив, що перед публікацією тексту розмови не спілкувався з президентом США Дональдом Трампом, бо мав з ним на той момент лише коротку зустріч на офіційному прийомі. 

«Хоча особисто я гадаю, що іноді такі дзвінки між двома президентами незалежних країн не повинні публікуватися. Тому що іноді, ви знаєте, є геополітика, є якісь плани, таке інше. Але я не боюся цього, ви бачили», - розповів він.

Читайте також: Скандальна розмова Трампа й Зеленського. Переклад українською

Зеленський повідомив, що не знає юридичних нюансів, чи мав він надавати письмовий дозвіл на публікацію. 

«Ми з вами всі читали, що вони хочуть опублікувати. Я просто думав, що вони опублікують свою частину», - сказав Президент. 

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 23–26 вересня перебуває з робочим візитом у США, де бере участь у 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

25 вересня він також провів перемовини з президентом США Дональдом Трампом. 

Читайте також: Зеленський у розмові із Трампом критикував посла США

Як повідомляв Укрінформ, скандал у США зчинився, коли співробітник розвідки, котрий опрацьовував телефонну розмову Дональда Трампа з "іноземним лідером", подав скаргу своєму керівництву. Його непокоїли окремі висловлювання господаря Білого дому, що можуть тлумачитися як тиск на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на виборах президента США.

24 вересня Трамп пообіцяв оприлюднити стенограму телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським від 25 липня, яка стала предметом останніх політичних загострень у США. Згодом він заявив, що отримав формальну згоду української сторони на оприлюднення повної стенограми розмови з Володимиром Зеленським - аби довести, що не тиснув на свого українського колегу.

Читайте також: Викривач "неприпустимої" пропозиції Трампа Зеленському прийде в Конгрес США

Тим часом спікер Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа, якій передуватимуть розслідування в комітетах нижньої палати Конгресу.

У середу, 25 вересня, пресслужба Білого дому виклала у відкритий доступ розсекречений документ зі стенограмою телефонної розмови президентів України і США від 25 липня, яка стала причиною політичного загострення у Сполучених Штатах останнім часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-