Франція засудила рішення Кремля щодо “паспортизації” окупованого Донбасу

Франція засудила рішення Кремля щодо “паспортизації” окупованого Донбасу

Укрінформ
Франція засуджує рішення Кремля про спрощення процедури надання російського громадянства на тимчасово окупованих територіях.

Як заявив під час засідання Ради Безпеки ООН постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр, воно суперечить духу Мінських домовленостей, які мають виконуватися та звертає увагу, що обраний президент Зеленський прагне перезапустити Мінський процес, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Останні події, які непокоять, відкривають період невизначеності. (Росія йде на них - ред.) попри те, що новий український президент, Володимир Зеленський, висловив своє прагнення перезапустити імплементацію Мінських домовленостей, та відданість до більшого зближення з людьми, які нині мешкають поза контролем українського уряду”, - зазначив він.

Читайте також: Єльченко про “паспортизацію” Донбасу: Стурбованості та засуджень недостатньо

На думку французького дипломата, “вирішення цієї кризи не полягає у видачі російських паспортів українським громадянам, а у дотриманні зобов’язань, взятих на себе у Мінських домовленостях”. 

За його словами, “так звані “гуманітарні аргументи”, які наводить Росія — безпідставні.

"Декілька мільйонів людей справді потребують гуманітарної допомоги. Але фактична влада сепаратистів продовжує блокувати доступ гуманітарних організацій до території під їхнім контролем, погіршуючи положення людей”, - зазначив постпред Франції.

Делатр додав, що місії ОБСЄ має бути наданий повний доступ до територій, включно з окупованими, де вони стикаються з найбільшими перешкодами. Він пошкодував, що припинити вогонь досі не вдається, як і відвести важке озброєння. Він також нагадав про окупацію Росією Криму, порушення прав людини на окупованому півострові та утримання у полоні українських моряків.

Читайте також: Країни ЄС виступили із заявою в ООН щодо російської "паспортизації" Донбасу

Як повідомляв Укрінформ, у середу президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку".

У документі йдеться, що мешканці окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.

На звернення України Рада Безпеки ООН сьогодні обговорить рішення Кремля про видачу російських паспортів в окупованих частинах Донецької та Луганської областей. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-