Країни ЄС виступили із заявою в ООН щодо російської

Країни ЄС виступили із заявою в ООН щодо російської "паспортизації" Донбасу

Укрінформ
Європейський Союз вважає указ президента Путіна щодо видачі російських паспортів в окупованому Донбасі підривом суверенітету України, порушенням Мінських домовленостей та причиною для глобального занепокоєння.

Таку заяву від імені Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії й Великої Британії, а також Італії, Нідерландів і Швеції озвучив у четвер постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми, члени Європейського Союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - зачитав заяву країн ЄС представник Франції.

Читайте також: Єльченко про “паспортизацію” Донбасу: Стурбованості та засуджень недостатньо

Він назвав указ російського президента "підривом суверенітету України", а також кроком, що "суперечить цілям і духу" Мінських домовленостей.

"Обрання часу для цього рішення – одразу після президентських виборів в Україні, які продемонстрували міцну прив'язаність України до демократії й верховенства права - свідчить про спроби Росії й надалі дестабілізувати Україну та загострювати конфлікт", - йдеться у заяві.

Читайте також: Денісова нагадала, до чого призвела примусова "паспортизація" жителів анексованого Криму

У цьому зв'язку країни ЄС закликали Росію "утриматися від будь-яких подібних дій, що ставлять під ризик імплементацію Мінських домовленостей та перешкоджають повному відновленню контролю українського уряду над цими (окупованими – ред.) територіями". 

Крім того, в заяві наголошується на необхідності негайного припинення Росією фінансової й військової підтримки сепаратистів. Мінські домовленості повинні бути виконані, насамперед в контексті тривалого й стійкого припинення вогню, відведення важкого озброєння та конструктивної участі в Нормандському форматі та тристоронніх контактних групах, підкреслили представники країн ЄС. 

"Ці порушення міжнародного законодавства викликають глобальне занепокоєння", - наголошується в документі.

Читайте також: У Раді Європи негативно оцінили рішення Путіна видавати паспорти РФ на Донбасі

Як зауважили раніше в Постійному представництві України при ООН, подібні спільні заяви країн ЄС важливі, оскільки вони є "моральним орієнтиром для багатьох іноземних держав", а також інструментом політичного тиску на Росію.

Нагадаємо, в середу президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку". У документі йдеться, що мешканці окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.

У цьому зв'язку Рада Безпеки ООН на звернення України в четвер проводить обговорення щодо рішення Кремля про видачу російських паспортів в окупованих частинах Донецької та Луганської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-