Київ закликає світ задіяти усі механізми у боротьбі з агресією

Київ закликає світ задіяти усі механізми у боротьбі з агресією

Заява
Укрінформ
Поступ світової спільноти у боротьбі зі злочином агресії п’ятий рік поспіль гальмується агресивними діями РФ проти суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.

Про це зазначається у заяві МЗС України з нагоди 44-ї річниці резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314 (XXIX) “Визначення агресії”.

“Поступ людства у боротьбі зі злочином агресії п’ятий рік поспіль гальмується агресивними діями Російської Федерації, яка з особливою зухвалістю та винятковим цинізмом продовжує підривати суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України, грубо порушуючи засадничі норми і принципи міжнародного права”, - ідеться в заяві.

В МЗС нагадали, що 44 роки тому, 14 грудня, міжнародна спільнота досягла історичного рішення щодо визначення агресії, ухваливши резолюцію Генасамблеї ООН 3314 (XXIX), а у липні цього року цьому консенсусу було надано додаткового змісту - були задіяні Кампальські поправки до Римського статуту 1998 року. Завдяки поширенню компетенції Міжнародного кримінального суду й на злочин агресії світова спільнота отримала дієвий інструмент для запобігання злочинам проти миру, а також посилення безпеки й міжнародного правопорядку.

Водночас у міністерстві підкреслили, що внаслідок збройної агресії РФ проти України окуповано окремі райони Донецької та Луганської областей й Автономну Республіку Крим та м. Севастополь, загинули понад 10 тисяч осіб, поранено більше 24 тисяч осіб, понад 300 осіб зникли безвісти.

За даними МЗС, загальна кількість постраждалих вже сягнула 4,4 мільйона українців, 3,4 мільйона цивільних потребують гуманітарної допомоги, близько 1,5 мільйона стали внутрішньо переміщеними особами.

Крім того, черговий акт збройної агресії Російської Федерації проти України, що відбувся 25 листопада 2018 року в Чорному морі в районі Керченської протоки внаслідок збройного нападу на судна Військово-морських сил України, інші агресивні дії Російської Федерації вказують на грубе нехтування Російською Федерацією Статутом ООН.

Читайте також: Президент: "Азовський пакет санкцій" - наступний крок протидії Кремлю

“Вшановуючи у цей день усіх жертв збройної агресії, закликаємо міжнародну спільноту активніше використовувати усі наявні механізми у боротьбі з цим ганебним злочином, незалежно від місця його вчинення”, - підкреслили в МЗС.

Також МЗС вимагає від Російської Федерації припинити агресію проти України, виконати відповідні резолюції Генасамблеї ООН, у тому числі 68/262 “Територіальна цілісність України”, вивести з української території свої регулярні збройні сили, підконтрольні і фінансовані ними незаконні збройні формування, найманців, зброю і військову техніку, звільнити усіх полонених та незаконно утримуваних громадян України, відновити територіальну цілісність та поважати суверенітет Української Держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-