Відрізати SWIFT і закрити небо — Огризко сказав, якими мають бути санкції проти РФ

Відрізати SWIFT і закрити небо — Огризко сказав, якими мають бути санкції проти РФ

Укрінформ
Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко назвав економічні, політичні та міжнародні санкції проти РФ, до яких має вдатись Україна та міжнародна спільнота.

Про це з посиланням на підсумки опитування, яке проводив аналітичний центр Atlantic Council, він розповів під час круглого столу "Інтервенція Росії в Чорному та Азовському морях: як запобігти російській морській агресії проти України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сумарна думка експертів, що потрібно зробити Україні, така: оголосити надзвичайний стан, розірвати дипломатичні відносини з Російською Федерацією, запровадити візовий режим, розірвати договір про Азов та інші договори з Росією політичного характеру, зупинити пересування російських громадян через українсько-російський кордон, припинити імпорт з Росії, нейтралізувати п'яту колону в Україні", - зазначив Огризко.

Серед інших політичних кроків екс-міністр назвав пониження відносин між Україною та РФ до рівня повірених у справах і призупинення участі РФ у діяльності Ради Європи.

Найчисленнішими, за словами Огризка, є економічні санкції. Йдеться про впровадження не точкових санкцій проти окремих осіб чи інституцій, а про секторальні. Зокрема, експерти пропонують виключити Росію з фінансової системи SWIFT, заборонити експорт до Росії високотехнологічної продукції, особливо для нафтогазової промисловості та товарів подвійного призначення, заборонити польоти "Аерофлоту" до країн ЄС та НАТО.

Крім того, з посиланням на міжнародних експертів Огризко вважає дієвими пропозиції заморозити активи російських "Сбербанку", "ВТБ Банку" чи "Газпромбанку", ввести санкції на експорт-імпорт товарів з портів Росії у Чорному та Азовському морях. "Це може боляче вдарити по російських економічних інтересах. Заборонити кораблям під прапорами США та ЄС заходити в російські порти, а російським судам, які дислокуються там, заходити в порти ЄС та США. Тобто запровадити фактично заборону для російського торговельного флоту. І традиційна вимога - зупинити "Північний потік-2", - зазначив Огризко.

Він також підкреслив, що запровадження лише цих елементів економічного характеру дало б колосальний ефект у боротьбі з країною-агресором.

Читайте також: Штати рекомендують ЄС подумати про нові санкції проти Росії — Волкер

Серед військових кроків, які озвучувались для Atlantic Council, Огризко називає, в першу чергу, посилення військової присутності кораблів країн-членів НАТО в Чорному морі. "Також пропонувалось залучити кораблі НАТО задля забезпечення свободи судноплавства, тобто фактично для організації безперешкодного проходу торговельних кораблів через Керченську протоку. Розпочати військове патрулювання акваторії Чорного моря кораблями НАТО із залученням ВМС України та Грузії. Найважливіша пропозиція - запровадити для України широкомасштабу програму ленд-лізу для переозброєння ЗСУ і забезпечення їх надсучасними військовим озброєнням", - наголосив Огризко.

Він поінформував, що озвучені політичні, економічні та військові кроки були акумульовані з опитування Atlantic Council серед таких експертів, як Андерс Аслунд, Ян Бжезинський, Джон Хербст, Адріан Каратницький, Стівен Пайфер, Вільям Пері, Андерс Фог Расмуссен та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-