Екс-президенти закликають Раду дозволити вибори під час воєнного стану

Екс-президенти закликають Раду дозволити вибори під час воєнного стану

Укрінформ
Екс-президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко оприлюднили спільне звернення до Верховної Ради України щодо введення воєнного стану.

Текст звернення опублікувала у Facebook прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Якщо депутати вирішать, що альтернатив воєнному стану не існує, вони мусять внести зміни до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», прибравши із нього норму про скасування виборів та надмірне обмеження прав і свобод людей. Ми вважаємо, що одночасно з введенням воєнного стану та змінами до зазначеного закону депутати мають прийняти постанову Верховної Ради про призначення президентських виборів на 31 березня 2019 року так, як це передбачено чинною Конституцією України", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають автори звернення, воєнний стан - це "радикальне обмеження прав громадян України, включаючи повну заборону страйків, масових зібрань та акцій. Право на заборону діяльності політичних партій та громадських організацій".

Читайте також: Порошенко пропонує воєнний стан на 30 днів - заява

"Сьогодні Україна стоїть перед непростим вибором. Невдовзі Верховній Раді доведеться ухвалити рішення щодо введення воєнного стану, що у будь-якому випадку стане доленосним. Цинічний та неприхований напад Російської Федерації на українські кораблі в Керченській протоці, захоплення суден та полонення військових є відвертим актом збройної агресії держави, яка вже окупувала 13% нашої території", - наголошується у зверненні.

Як повідомляв Укрінформ, російські спецпризначенці обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Наразі три українських судна залишаються захопленими російським спецназом після того, як по них був відкритий вогонь. Два українських катери "Бердянськ" та "Нікополь" уражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також примушений до зупинки. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців зазнали поранень.

У зв'язку з цим Рада національної безпеки і оборони України запропонувала Президенту Петру Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб.

Порошенко 26 листопада підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо запровадження воєнного стану в Україні з 26 листопада до 25 січня і вніс до Верховної Ради законопроект з пропозицією ухвалити його указ.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував парламенту cхвалити указ Президента про запровадження воєнного стану в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-