Законопроект про розмінування Донбасу пройшов перше читання

Законопроект про розмінування Донбасу пройшов перше читання

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо здійснення протимінної діяльності в Україні та розмінування території Донецької і Луганської областей.

За ухвалення відповідного проекту закону №9080-1 "Про протимінну діяльність в Україні" за основу проголосували 240 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Його співавторами є 26 народних депутатів. Серед них – секретар комітету з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, голова постійної делегації ВР у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз, голова фракції "Блок Петра Порошенко" Артур Герасимов, лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак і віце-президент ПАРЄ, голова постійної делегації ВР в Асамблеї Володимир Ар'єв.

"Відповідно до статистичних даних Міністерства оборони України, з початку бойових дій на Донбасі жертвами мін і снарядів стали 1 858 осіб. Кількість загиблих становила 482 особи, з них 21 дитина, а площа замінованих територій на сході України, які потребують очищення, становить близько 7 тис. кв. км на якій нині проживають 1,5 млн людей (при тому, що один розірваний снаряд може вбити до 10 осіб). 15 тис. кв. км забруднені на непідконтрольній території, а також заміновано адміністративний кордон із Автономною Республікою Крим", – йдеться у пояснювальній записці.

Водночас розробники проекту наголошують, що Україна є однією із небагатьох країн світу, в якій досі законодавчо не врегульоване питання здійснення заходів у сфері протимінної діяльності.

Так, законопроектом №9080-1 визначається статус територій для потреб протимінної діяльності, джерела її фінансування, вимоги до фахівців у цій сфері та їхні обов’язки, надання допомоги жертвам від вибухонебезпечних предметів.

Водночас потенційний закон пропонує врегулювати повноваження інспекції з контролю якості протимінної діяльності та секретаріату центру протимінних операцій.

Законопроект передбачає облік операторів протимінної діяльності. Створення, ведення та доступ до відомостей відповідного реєстру визначає національний орган з питань протимінної діяльності, який утворюється Кабінетом міністрів України. Цей орган затверджуватиме щорічний план протимінної діяльності. В його складі має діяти комісія з питань акредитації та моніторингу, що передусім займається акредитацією операторів у зазначеній сфері та видачею їм відповідних свідоцтв, які спочатку видаються на п’ять років.

У документі визначаються норми, які регулюють питання демократичного цивільного контролю, засади міжнародного співробітництва і здійснення господарської діяльності у сфері протимінної діяльності. Так, автори законопроекту пропонують доповнити статтю 7 закону "Про страхування" положеннями, за якими пропонується страхування життя і здоров'я фахівців під час виконання робіт із гуманітарного розмінування та страхування цивільної відповідальності суб'єкта господарювання за шкоду, заподіяну довкіллю і здоров'ю та майну інших осіб.

Читайте також: Міни щодня наражають на небезпеку 220 тисяч дітей на Донбасі - Супрун

Як повідомлялося, у 2016 році у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти про протимінну діяльність – урядовий проект № 4137, ініційований у лютому Арсенієм Яценюком, та альтернативний йому проект № 5189-1, внесений Володимиром Гройсманом у квітні 2016-го. Проте обидва документи були відкликані та зняті з розгляду.

Народні депутати України Ірина Геращенко та Ірина Фріз, яка є членом комітету з нацбезпеки і оборони і головою української парламентської делегації в ПА НАТО, підготували до внесення на реєстрацію в парламенті новий законопроект про протимінну діяльність.

17 жовтня Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони рекомендував ухвалити в першому читанні законопроект народного депутата Івана Вінника №9080-1 "Про протимінну діяльність в Україні". Загалом на розгляд Ради було винесено чотири депутатських законопроекти – №9080, 9080-1, 9080-2 і 9080-3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-