Закон про всеукраїнський референдум треба ухвалити до виборів – експерт

Закон про всеукраїнський референдум треба ухвалити до виборів – експерт

Укрінформ
Закон «Про всеукраїнський референдум» має бути ухваленим до виборів, що мають відбутися в Україні у 2019 році.

На цьому наголосила керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко під час круглого столу «Проблеми законодавчого забезпечення проведення референдумів в Україні» у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я впевнена, що цей законопроект поряд із законом про державну мову є той, який необхідний нашій країні до проведення виборів. Закликаю приєднатися і працювати над ним разом», - наголосила експерт.

За її словами, у липні було напрацьовано ряд змін і доповнень до цього законопроекту у зв'язку із конституційними змінами. «Ми вдосконалили деякі питання, які стосуються агітації та інформування, оскільки із розвитком технологій це вкрай важливо. З одного боку, обмежили доступ до телебачення, а з іншого боку, намагались надати всім рівний доступ - як опонентам питання референдуму, так і прибічникам до ЗМІ і новітніх технологій», - повідомила Кириченко.

Вона зазначила, що принципові зміни до законопроекту стосуються змін до Конституції 2016 року, які набули чинності вже після реєстрації документа.

«Ці доповнення до законопроекту викликані змінами в частині повноважень Конституційного Суду... Ми отримали нове право Конституційного Суду України оцінювати в аспекті конституційності питання, які виносяться на національний референдум», - пояснила фахівець.

Інші зміни до законопроекту, за її словами, стосуються технологічного вдосконалення ряду його положень.

Кириченко нагадала, що законопроект був розроблений робочою групою на чолі з колишнім головою Центральної виборчої комісії Володимиром Шаповалом та за участю новообраного члена ЦВК Євгена Радченка, представників ряду експертних українських та міжнародних організацій.

Як повідомлялося, 26 квітня 2018 року Конституційний Суд визнав неконституційним закон "Про всеукраїнський референдум", ухваленого парламентом 6 листопада 2012 року.

У червні 2015 року ряд народних депутатів зареєстрували законопроект №2145а «Про всеукраїнський референдум», розроблений робочою групою на чолі із колишнім головою Центральної виборчої комісії Володимиром Шаповалом.

Читайте також: Законопроект про всеукраїнський референдум направлять Венеційській комісії

9 серпня Центральна виборча комісія звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень у зв’язку з неузгодженостями законодавства про референдуми, можливості призначення в установленому законом порядку Центрвиборчкомом перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади.

Необхідність такого звернення у ЦВК обгрунтували тим, що закон "Про всеукраїнський референдум", ухвалений 2012 року, рішенням Конституційного Суду від 26 квітня 2018 року було визнано неконституційним. При цьому виникла правова невизначеність стосовно дії Закону України "Про всеукраїнський та місцеві референдуми" 1991 року, який було скасовано вказаним законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-