Візит до РФ Спецдоповідача ООН з протидії катуванням скасовували двічі - МЗС

Візит до РФ Спецдоповідача ООН з протидії катуванням скасовували двічі - МЗС

Укрінформ
РФ уже понад чотири роки поспіль як держава-агресор щоденно чинить злочини проти громадян України - вдається до тортур щодо незаконно утримуваних і засуджених українців як на території РФ, так і на тимчасово окупованих територіях нашої держави.

Про це йдеться у коментарі МЗС України з нагоди відзначення Міжнародного дня підтримки жертв катувань.

"Нагадуємо Російській Федерації, що вона є стороною Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання та Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню", - зазначається у документі.

У МЗС акцентували, що регулярний моніторинг спеціалізованими міжнародними механізмами із дотриманням принципів безперешкодного доступу до всіх місць позбавлення волі і повної приватності співбесід з усіма затриманими на тимчасово окупованих територіях досі є неможливим та відкидається Росією та її окупаційною адміністрацією.

"Російська Федерація на відміну від України не є стороною Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, а отже, Підкомітет проти катувань не має можливості здійснювати моніторинг у Росії. Ця країна також майже припинила співпрацю з Спеціальними процедурами РПЛ, зокрема візит до РФ Спеціального доповідача ООН з протидії катуванням вже двічі було скасовано", - констатували в зовнішньодипломатичному відомстві.

У цьому контексті у МЗС нагадали, що вчора Міністерство закордонних справ України спільно зі Службою безпеки України провели спільний відкритий брифінг для представників дипломатичного корпусу щодо злочинів Російської Федерації, а також її окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях України, зокрема застосування тортур до заручників та незаконно утримуваних осіб.

Читайте також: Москалькова проситься до Одинцова і розраховує на "добру волю"

"Переконані, що можливість почути безпосередні свідчення колишніх заручників та незаконно утримуваних осіб обов'язково сприятиме консолідації міжнародної спільноти навколо допомоги жертвам цих злочинів та протидії подальшим серйозним порушенням прав людини з боку країни-агресора. Посилення тиску міжнародної спільноти на Росію вкрай важливе у питанні звільнення українців - політв'язнів і заручників, які незаконно утримуються в Росії, на тимчасово окупованих територіях частин Донецької та Луганської областей та в Криму", - наголосили у МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-