Москалькова проситься до Одинцова і розраховує на

Москалькова проситься до Одинцова і розраховує на "добру волю"

Укрінформ
Російський омбудсмен Тетяна Москалькова розраховує на дозвіл відвідати в київському СІЗО кримського дезертира Максима Одинцова як "крок доброї волі" з українського боку.

Про це вона розповіла журналістам в Києві біля СІЗО, де утримується Одинцов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Президент України Петро Порошенко чітко позначив, що він підтримує гуманітарні зусилля Уповноважених і готовий всіляко сприяти. Я думаю, що це є гарантією для того, щоб мені сподіватися на те, що зможу побачити громадянина Росії. Йдеться про Одинцова. У мене немає чіткого дозволу, але я сподіваюся, що гуманітарна складова, що крок "доброї волі", який дасть можливість зміцнитися довірі між інститутами влади, між інститутами Уповноважених, дасть можливість просунутися вперед", - заявила вона.

Як повідомляв Укрінформ, російський омбудсмен прибула до Києвв вранці 26 червня.

Раніше у вівторок радник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Олена Мячина заявила ЗМІ, що Уповноважену з прав людини в Росії Тетяну Москалькову не допустять до утримуваних громадян РФ на території України, поки український омбудсмен Людмила Денісова не зможе відвідати українських політв'язнів Кремля у в'язницях Росії.

Як повідомлялося, після телефонної розмови президентів Росії і України уповноважені з прав людини двох країн домовилися відвідати по 34 ув'язнених.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня знаходиться в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями - Олегом Сенцовым, Романом Сущенком, Миколою Карпюком. Після того, як 19 червня її в котрий раз не пустили до Сенцова, який 14 травня оголосив голодовку, Денісова надіслала лист голові Регіональної делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в РФ, Білорусі і Молдові Магне Барту з проханням допомогти зустрітися з українськими політв'язнями.

Донині Денісова не змогла відвідати жодного українського політв'язня.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Читайте також: Москалькова закликала Сенцова і Балуха "обирати інші методи протесту"

20 листопада СБУ заявила про затримання на кордоні з Кримом двох дезертирів, які після окупації півострова перейшли на сторону російської армії. Затримані Максим Одинцов і Олександр Баранов раніше служили в українській армії, проти них було відкрито кримінальне провадження.

У лютому 2018 року суд у Києві засудив Одинцова до 14 років позбавлення волі за державну зраду і дезертирство, Баранова - до 13 років.

Одинцов не оголошував про вихід з українського громадянства, а паспорти, видані окупаційною «владою» Криму, Україна не визнає. В той же час Росія ідентифікує Одинцова як громадянина Росії, і на цій підставі Москалькова планує його відвідати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-