Кулеба скаржиться на

Кулеба скаржиться на "стриманість" РЄ у питаннях захисту прав людини

Укрінформ
Рада Європи, як і ряд інших правозахисних інститутів, обирає вичікувальну позицію в питанні захисту прав людини, хоча мала б бути "на передовій" у цій сфері.

Про це постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба розповів в інтерв’ю Укрінформу.

"Проблема нашого сьогодення в тому, що ті, хто має бути на передовій захисту прав людини, зокрема Рада Європи, вони обирають вичікувальну позицію... Рада Європи завжди традиційно була надзвичайно стриманою щодо наших прохань, щоб не дратувати Росію, щоб не чинити на неї якийсь тиск", - вказав Кулеба.

Він позитивно оцінив ініціативу генсека РЄ щодо звільнення українського режисера Олега Сенцова, разом з тим вважає, що РЄ, як правозахисна організація, займає недостатньо активну позицію в цьому питанні.

"Тепер, коли вже весь світ говорить про Олега Сенцова, коли вже навіть суперзірки на кшталт Стівена Кінга звертаються до Путіна з проханням його звільнити, то Рада Європи теж підключається до цих зусиль. Ми надзвичайно вдячні, що вона все-таки до цього підключилася, це вже позитив сам по собі. Але, вибачте, в чому тоді ваша роль як правозахисної організації, якщо ви боїтеся сказати злочинцю, порушнику прав людини – ким він є насправді, і чекаєте поки весь світ це скаже за вас, а ви десь збоку станете і почнете доповнювати своїм голосом", - сказав представник України при РЄ.

Читайте також: Кулеба: "Адвокати" Росії намагаються зірвати дебати щодо в'язнів Кремля у ПАРЄ

Дипломат також наголосив, що попри існування розбіжностей з генсеком РЄ, зокрема щодо Росії, існують питання, в яких позиції збігаються, є готовність бути союзниками у боротьбі за права людини і за верховенство права, зокрема для звільнення українських політв’язнів.

"У нас є питання, в яких наші позиції з генеральним секретарем збігаються, а є питання, де наші позиції кардинально протилежні. У питанні Росії у нас є дуже серйозні з ним розбіжності. Але навіть наявність принципових розбіжностей не виключає можливість співробітництва для досягнення певних цілей. Тому я і звертався до генерального секретаря із закликом допомогти звільненню Олега Сенцова та інших політв’язнів... Якщо генеральний секретар готовий до цієї боротьби за права людини і за верховенство права, ми будемо його союзниками", - сказав Кулеба.

Як повідомлялося раніше, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив готовність подати прохання про помилування засудженого у РФ українського режисера Олега Сенцова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-