Антикорупційний суд: Петренко заявляє, що повноваження міжнародних експертів погоджені

Антикорупційний суд: Петренко заявляє, що повноваження міжнародних експертів погоджені

Укрінформ
Міністр юстиції наголошує, що погоджені з МВФ та Венеціанською комісією положення законопроекту про Вищий антикорупційний суд надають вирішальне право голосу міжнародним експертам у доборі антикорупційних суддів.

Про це він сказав на засіданні комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми надаємо абсолютно вирішальну роль міжнародним експертам при доборі кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду», - підкреслив він.

Міністр пояснив, що згідно із погодженою процедурою відбору кандидатів у судді, запропонованою у законопроекті, усі кандидати мають скласти тести міжнародних експертів, які, оцінивши результати тестування, мають право призначити попередні співбесіди із певною кількістю кандидатів. При цьому для призначення цих співбесід необхідно рішення трьох з шести членів ради експертів.

Після проведення цих співбесід рада експертів може ініціювати проведення спеціального засідання ВККС і ради експертів.

«Це буде одне і остаточне рішення. І на цьому засіданні мають бути присутніми шість міжнародних експертів і повний склад Вищої кваліфкомісії. У разі, якщо кандидат після своїх пояснень не зможе отримати підтримку хоча б трьох експертів і половину складу ВККС - він автоматично знімається з конкурсу», - зазначив Петренко.

Міністр юстиції закликав комітет і народних депутатів підтримати законопроект про ВАС у тому вигляді, в якому він був погоджений із міжнародними експертами для того, щоб не розбалансовувати закон.

Читайте також: Антикорупційний суд: до зали ВР повертають частину поправок

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 березня ухвалила у першому читанні президентський законопроект № 7440 «Про Вищий антикорупційний суд».

Водночас у МВФ, Світовому банку та ЄС заявили, що законопроект порушує зобов'язання України і не відповідає вимогам Венеціанської комісії.

До другого читання депутати внесли 1974 поправки до законопроекту про антикорупційний суд. Наразі триває їхній розгляд, серед правок - про повноваження міжнародних експертів при призначенні суддів антикорупційного суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-