Угорщина змінить позицію щодо євроатлантичної інтеграції України – експерт

Угорщина змінить позицію щодо євроатлантичної інтеграції України – експерт

Укрінформ
Міжнародні партнери України, включаючи НАТО і Євросоюз, наполегливо працюють із Будапештом щодо зміни несправедливої позиції угорського уряду відносно євроатлантичної інтеграції Києва.

Таку думку в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі висловив старший співробітник з питань безпеки та оборони Німецького фонду Маршала Сполучених Штатів Бруно Лете.

«Я сподіваюся, що шлях для вирішення питання буде знайдено найближчим часом. Ця проблема дуже активно представлена у порядку денному в Брюсселі. Союзники в ЄС і НАТО працюють з Угорщиною і Україною, щоб знайти вирішення через посередництво», - переконаний експерт.

Говорячи про головні причини позиції Будапешта щодо Києва через мовну статтю освітнього закону, Лете зауважив, що вони не зумовлені політичними мотивами відносин з Росією.

«Поведінка Угорщини, головним чином, є результатом радикальної, націоналістської позиції для внутрішнього використання. Уряд прем’єр-міністра Орбана поєднує історичну легітимізацію та героїчний націоналізм, що особливо є популярним серед угорських виборців», - пояснив ситуацію аналітик.

Як він наголосив, у нинішніх суперечностях між Будапештом в Києвом немає нічого нового.

Лете нагадав, що схожі проблеми порушувалися угорською стороною також й у відносинах із Словаччиною та Румунією.

«На жаль, у ситуації з Україною, Київ не може покладатися у питанні безпеки на ЄС і НАТО, адже не є членом цих організацій, щоб обмежити націоналістичну позицію Угорщини», - додав експерт.

Читайте також: Угорщина пропонує Україні створити міжурядову групу з "мовного" врегулювання

Як відомо, Угорщина вже декілька разів блокувала проведення засідань комісії Україна-НАТО на рівні міністрів через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

Водночас у євроатлантичних політичних, дипломатичних та експертних колах нині переважає думка, що Будапешт змінить свою позицію щодо Києва та не використовуватиме двосторонні відносини для реалізації власних політичних інтересів, що відбувається в умовах російської військової агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-