Москва хоче запхати у склад України

Москва хоче запхати у склад України "троянського коня" - Клімкін

Укрінформ
Росія чинитиме супротив запропонованій ідеї миротворчої місії ООН на Донбасі через те, що хоче зберегти цей регіон під своїм контролем.

Про це сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін журналістам у Мюнхені, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Все прекрасно зрозуміло: вони (росіяни - ред.) хочуть залишити Донбас під своїм контролем, перезавантажити Донбас, легітимізувати і потім намагатися такого "троянського коня" запхати у склад України. Такого за визначенням не буде", - сказав Клімкін. Тому він прогнозує складні переговори щодо миротворчої місії ООН на Донбасі.

Голова МЗС також прокоментував доповідь Інституту Хадсона про можливий формат миротворчої місії на Донбасі.

"Питання 20 тисяч, чи 25, чи 15 тисяч (спостерігачів у складі місії - ред.) – дуже важливе питання. Але я ризикну сказати, що не це основне", - зауважив дипломат.

Основне, переконаний він, - чи піде Росія з Донбасу, виводячи свої сили та зброю, і передасть контроль за окупованими територіями міжнародному співтовариству і Україні? А також те, яким чином це буде відбуватися, і в якій послідовності. "Ось це фундаментальне питання – як ми маємо зробити формат цієї місії?" - сказав міністр.

За його словами, важливим моментом у цій доповіді, на що багато хто не звернув увагу, є поліцейський компонент. "Спочатку миротворці мають досягти того, щоби Росія вийшла, вся зброя була забрана на територію Росії... А хто далі буде заарештовувати? Хто буде контролювати, роззброювати? Тому має бути поліцейський компонент", - підкреслив Клімкін. За його словами, без поліцейського компонента, без того, щоби міжнародне співтовариство перебрало контроль, нічого не буде.

Читайте також: Клімкін: Працюємо паралельно у "нормандському" та "американському" треках

Як повідомлялося, у доповіді американського Інституту Хадсона, складеній на замовлення колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена, який зараз є радником Президента Петра Порошенка, йдеться, що ООН повинна розглянути розміщення мінімум 20 тисяч військовослужбовців на Донбасі з країн, які не є членами НАТО, і 4 тисячі поліцейських. Планується, що документ буде представлено спецпредставникові США з питань України Курту Волкеру.

Як відомо, формат миротворчої місії на Донбасі є спірним питанням для України і Росії, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном. Росія ж пропонує тільки "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-