Відповідність законів асоціації з ЄС: Раді пропонують внести зміни до Регламенту

Відповідність законів асоціації з ЄС: Раді пропонують внести зміни до Регламенту

Укрінформ
Народні депутати, керуючись навіть добрими намірами, досить часто при підготовці законопроектів застосовують не відповідні європейському законодавству та Угоді про асоціацію України з ЄС терміни або аргументацію.

Про це заявив експерт Парламентської експертної групи з європейської інтеграції (ПЕГ) Руслан Ткаченко під час прес-конференції в Укрінформі.

«Наш законодавець доволі часто керується добрими намірами, але використовує у законодавчих новелах неприпустимі терміни, або ж аргументацію, що порушує норми права Євросоюзу та суперечить Угоді про асоціацію з ЄС», - зазначив Ткаченко.

Як приклад він навів законопроект, відомий під назвою "Купуй українське, плати українцям". За його словами, документ має гарну мету - створення умов для розвитку української економіки. Водночас Ткаченко зауважив, що цей законопроект пропонує, на думку експерта, неприйнятний механізм - преференції національним виробникам, які заборонені положеннями Угоди про асоціацію та Угоди Світової організації торгівлі (СОТ) про державні закупівлі.

У цьому зв’язку він не виключає, що у випадку прийняття такого закону Україна може отримати симетричну відповідь ЄС та країн-учасниць Угоди СОТ, що автоматично призведе до втрати прибутків українських суб'єктів господарювання на міжнародних ринках - зменшення квот, відмова у наданні кредитів, призупинення технічної та іншої допомоги ЄС тощо.

Ще одним таким законопроектом експерт визначив документ, що запроваджує мораторій на експорт лісу.

Ткаченко підкреслив, що документ також мав благородну ціль – зупинити катастрофічну вирубку лісів в Україні, але автори закону не врахували важливу умову: такі заходи застосовуються не лише щодо експорту, мають бути обмеження і внутрішнього виробництва чи споживання, а в зазначеному законі жодних внутрішніх обмежень запроваджено не було.

Читайте також: Рада цьогоріч має ухвалити 22 євроінтеграційні закони - експерт

У свою чергу координатор ПЕГ Денис Черніков для уникнення подібних ризиків запропонував внести зміни до Регламенту Верховної Ради і зобов’язати автора законодавчої ініціативи подавати висновок про відповідність законопроекту Угоді про асоціацію та праву ЄС.

Зокрема, він відзначив, що автор на етапі написання законопроекту повинен забезпечити аналіз регуляторного впливу документа, показати дані, які саме європейські норми у проекті закону впроваджуються, чи повністю враховуються положення відповідних директив та регламентів ЄС тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-