Рада цьогоріч має ухвалити 22 євроінтеграційні закони - експерт

Рада цьогоріч має ухвалити 22 євроінтеграційні закони - експерт

Укрінформ
Верховна Рада впродовж передвиборного 2018 року повинна уникнути популізму та перегляду вже ухвалених євроінтеграційних законів і не приймати скандальних законопроектів, спрямованих на погіршення відносин з ЄС.

Про це заявив координатор Парламентської експертної групи з європейської інтеграції (ПЕГ) Денис Черніков під час прес-конференції в Укрінформі.

"У 2018 році, з одного боку, треба позбутися завищених очікувань відносно термінового і масового прийняття євроінтеграційних законопроектів, з іншого - уникнути популізму і ревізії євроінтеграційних норм, які вже стали законами. Головне, щоб цей передвиборчий рік минув спокійно, без ексцесів та прийняття скандальних популістських законів, які погіршать відносини Києва з Брюсселем", - сказав він.

За його словами, експерти ПЕГ підготували пропозиції до "дорожньої карти" законодавчого виконання Угоди про асоціацію України з ЄС на 2018 рік, куди увійшли 22 євроінтеграційні законопроекти.

Черніков зауважив, що ці пропозиції формувалися на підставі двох принципів: бралися до уваги законопроекти, які вже рекомендовані профільним комітетом для прийняття за основу або вже прийняті у першому читанні або ж є надзвичайно актуальними для вирішення нагальних проблем державної політики.

"Законодавчий процес має бути прогнозованим і передбачуваним, парламент і уряд повинні домовитися про пріоритети розгляду євроінтеграційних законопроектів і таким чином зменшити ризики того, що Верховна Рада у передвиборний рік займатиметься популізмом і нехтуватиме міжнародними зобов’язаннями України", - підкреслив експерт.

Читайте також: Мінгареллі – про асоціацію з ЄС: багато важливих проектів лежать у Раді без руху

Зокрема, на його думку, цьогоріч ВР повинна врегулювати питання захисту інтелектуальної власності; продовжити імплементацію норм Угоди про асоціацію у сфері довкілля, у тому числі ухвалити закон про екологічну оцінку; внести зміни до митного законодавства, підтримати пакет законопроектів щодо реформи у транспортній галузі та розвитку фінансового сектору.

Черніков також повідомив, що Верховна Рада у 2017 році прийняла 20 євроінтеграційних законів, що становить лише 11% від загальної кількості ухвалених нормативних актів.

Експерт підкреслив, що тривалість розгляду кожного євроінтеграційного законопроекту у ВР становить близько двох років. За його словами, такий темп розгляду законопроектів не відповідає строкам виконання Угоди про асоціацію з ЄС і не сприяє створенню зони вільної торгівлі та виходу українського бізнесу на ринок ЄС.

Черніков переконаний, що термін розгляду законопроектів у парламенті можна скоротити принаймні вдвічі – до одного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-